Închide

Cluj-Napoca: investiții publice de peste 4 miliarde de euro și proiecte de reconversie urbană de peste 800 de milioane de euro

Economie by Actual de Cluj - nov. 07, 2023 0 362

Cel mai important hub economic după București, Cluj Napoca va beneficia de investiții publice în proiecte de infrastructură, de peste 4 miliarde de euro și de două proiecte majore de reconversie urbană ce totalizează investiții private de peste 800 de milioane de euro.

În plus, sunt prevăzute și patru proiecte noi de hoteluri de 3* și 4*, cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România: 600 de noi camere, arată un raport al Romania Property Club (RPC).

„La Cluj-Napoca, compania Iulius propune un proiect amplu de regenerare urbană, prin intermediul căruia fosta platformă industrială Carbochim va fi reconvertită și transformată într-un ansamblu mixed-use. Este o investiție care depășește jumătate de miliard de euro. Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbană – Platforma Carbochim, conform forbes.ro.

Și investitorul sud-african Prime Kapital are în plan, pe o suprafață de 17 hectare, dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 mp închiriabili, a unui complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente și a unei componente de birouri cu peste 49.000 mp. Investiția este estimată la peste 330 de milioane de euro. Stocul total de clădiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte în dezvoltare estimate la 75.000 mp. Chiriile prime pentru clădirile de clasa A primă variază între 13,5 și 15 euro/mp. În ce privește stocul de retail, acesta totalizează aproximativ 150.000 mp, cu o chirie prime de 65 euro/ mp/lună.  În sectorul hotelier, în următorii trei ani sunt în curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere (3* & 4*) cu un număr total de 600 camere noi, reprezentând o creștere de 22% pentru piața hotelieră din Cluj, conform datelor Est Hospitality pentru RPC. În această perioadă (2024-2026), Cluj-Napoca are cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare