Închide

Clădirea în care funcționează Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca e mai aproape de reabilitarea de care se tot vorbește de 15 ani – s-a mai făcut un pas, dar doar pe hârtie

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 29, 2021 0 385

Clădirea în care funcționează Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca e mai aproape de reabilitarea de care se tot vorbește de 15 ani – s-a mai făcut un pas, dar doar pe hârtie.

Ministerul Culturii a anunțat că memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane Euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței de ieri. E vorba de opt clădiri, între care și cea de la Cluj, în care funcționează Opera și Teatrul, și de reabilitarea căreia se vorbește încă din 2005.

Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în luna iunie, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în ședința din 18 noiembrie anul trecut.

Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a opt obiective de investiții. E vorba de consolidarea, restaurarea şi modernizarea a șase clădiri monumente istorice – Muzeul Național de Istorie a României, Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste, așezămintele ”Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, vila și domeniul ”Florica” de la Ștefănești, și respectiv conacul ”Vârnav Liteanu” de la Liteni din județul Suceava. Acestora li se adaugă refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română din Iași.

Împrumutul de la BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la aproximativ 270 milioane de euro, cu o perioadă de implementare de șapte ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu