Închide

Circuit velo din Mănăștur prin campusurile universitare spre centru

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 15, 2021 1 512

Proiectul UBB de reamenajare a campusului Hasdeu, concomitent cu mansardarea a cinci dintre cămine și construirea unuia nou a fost amendat de civicii din Cluj care militează pentru un circuit pentru biciclete continuu, din cartierul Mănăștur, prin campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și apoi campusul prin Hasdeu, spre centrul Clujului, mai ales că cele două campusuri universitare se află în apropiere unul de celălalt. Asociația SOS arată că un astfel de circuit ar compensa spațiul verde sactificat odată cu consturirea noului cămin.
„Distrugerea spațiului verde la Planul Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69 a generat critici în spațiul public și o petiție cu peste 2.000 de semnatari. Așadar propunem ca PUZ să conțină două măsuri menite să compenseze, chiar dacă foarte parțial, renunțarea la spațiul verde datorat căminului. O pistă de biciclete pe axa Mănăștur – centru, prin campusurile USAMV și Hasdeu cu peitonalizarea parțială a străzii Hasdeu. Pistele de biciclete din proiect sunt gândite pe un areal mai restrâns. E necesară menajarea de mobilier urban și acces în spațiile verzi îngrădite ale campusului Hasdeu și conectarea prin pistele de biciclete amintite cu spațiile verzi, acum îngrădite, din campusul USAMV”, a arătat asociația SOS prin Adrian Dohotaru.
El spune că în ambele campusuri spațiile verzi sunt îngrădite și că nu sunt folosite de către studenți. „Pistele de biciclete nu se delimitează doar într-o zonă îngrădită cum s-a întâmplat în cazul campusului Hasdeu unde proiectanții au propus un astfel de traseu. Nimeni nu pedalează doar pe câteva sute de metri. Trebuie gândite trasee serioase între campusuri și cartiere, de pildă din Mănăștur spre centru, prin cele două campusuri”, a mai spus reprezentantul SOS.
Chiar arhitecți din Comisia de Urbansim au propus astfel de trasee velo, mai ales utilizând malurile cursurilor secundare de apă din oraș, inclusiv un traseu din Mănăștur prin zona USAMV.
Planul Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69 a fost deja avizat de arhitectul șef al orașului din luna iulie și a fost în consultare publică până în 14 ianuarie, urmând să fie supus atenției Consiliului Local pentru votul de intrare în vigoare.

Universitatea Babeș-Bolyai vrea să mărească capacitatea de cazare al campusului de la 3200 de locuri la 4000 de locuri de cazare.

Detalii:

Un comentariu

  1. Rusine sa iti fie arhiect sef de doi bani! Iti bati joc de cei care locuim in zona , de ce nu iei in considerare sesizarile facute de noi? Esti orb?nu le-ai vazut? In calitate de arhitect sef de ce nu ne-ai trimis instintari sa participam si noi la discutiile asupra acestui proiect?de ce nu respecti legile?

Scrie un comentariu