Închide

Cioloș amenință că demisionează de la șefia USR dacă partidul îi respinge o serie de reforme interne / Cum răspunde Barna

ActualitatePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - feb. 04, 2022 0 179

Dacian Cioloș a anunțat joi conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale și reforme interne. El a cerut un vot pentru programul său până luni. În cazul în care Biroul Național îi va respinge programul, Cioloș amenință că va demisiona din funcția de președinte al partidului, relatează G4Media citând surse din USR.

Gestul radical al lui Cioloș vine pe fondul tensiunilor dintre acesta și Biroul Național, care este controlat de foștii lideri USR. Între cele două tabere, USR și PLUS, s-au înregistrat constant fricțiuni. Potrivit surselor G4Media, Cioloș îi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.

Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național.

De asemenea, Cioloș propune declanșarea unui congres extraordinar și modificarea statului astfel încât votul pe liste pentru diferitele organisme colegiale să fie proporțional.

În plus, el cere dublarea Biroului Național (dominat acum de ex-USR-iști) cu membri din societatea civilă mediul de afaceri, ceea ce ar dilua puterea Biroului Național.

Dan Barna avertizează că ameințarea lui Cioloș e o modalitate inedită de încercare de promovare a unui program care e de neacceptat pentru ceea ce este USR

Viceprepreședintele USR Dan Barna a declarat, joi seara, la Digi24, că speră să nu se ajungă la demisia lui Dacian Cioloș din funcția de președinte al partidului și „să fie doar o modalitate inedită de încercare de promovare a unui program care e de neacceptat pentru ceea ce este USR”.

„Poziționarea de azi pentru mine a fost surprinzătoare și sper să fie doar încercarea de a face politică într-o manieră personală. Propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat. Propunerea în sine e că trebuie să vină oameni din societatea civilă care să ne spună cum să conducem. (…) E o încercare interesantă de management politic, dar de școală de vară. O astfel de abordare nu am văzut în niciun partid european”, a afirmat Dan Barna.

Întrebat dacă e mai bine ca Dacian Cioloș să demisioneze sau să rămână, Dan Barna a afirmat: „Categoric e mai bine să rămână. E mai bine să negociem acest program, să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent și să fim acea opoziție modernă de care România are extremă nevoie astăzi”.

Barna a mai spus că speră să nu se ajungă la demisia lui Cioloș:

„Sper să nu ajungem acolo și să fie doar o modalitate inedită de încercare de promovare a unui program care e de neacceptat pentru ceea ce este USR.”

Citește mai mult pe G4Medi.ro AICI și AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare