Închide

Cine vrea să toarne asfaltul în pădurea imobiliară a Clujului

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 23, 2015 2 645

Cinci societăți, obișnuite ale contractelor cu autorități publice și cu primăria clujeană, au intrat în cursa pentru a moderniza o arteră de 3 kilometri din Pădurea Făget. Administrația locală încearcă de câțiva ani buni să asfalteze strada Făgetulu pentru a conecta orașul la zona de agrement și de pensiuni, dar și pe riveranii care și-au edificat adevărate vile în pădure, sub sintagma permisivă a caselor de vacanță, la oraș. Anul acesta primăria a primit promisiuni că va primi o finanțare nerambursabilă din economiile programului destinat polilor de creștere. Suma acoperă doar o parte din costurile proiectului de modernizare, restul de peste 17 milioane de lei necesari urmând să fie asigurați de la bugetul local.

Modernizarea străzii Fagetului este necesară pe de o parte deoarece îmbrăcămintea rutieră este degradată și îmbătrânită, iar pe de alta deoarece traficul în zonă a cresut excesiv. Mai mult, de pe această arteră lipsește și un sistem de colectare a apelor de suprafata care sa funcționeze ceea ce a dus la schimbări în morfologia drumului. Artera a mai fost cuprinsă într-un program guvernamental de finanțare, însă acesta nu a mai fost derulat. Așa că administrația locală a căutat resurse pentru a realiza investiția și spera ca proiectul de modernizare să fie susținut din economiile Programului Operațional Regional. Anul acesta, instituția a fost notificată că va putea accesa doar 2,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile, având în vedere că plafonul corespunzător alocării maxime pentru polul de creştere Cluj-Napoca a fost depăşit, iar proiectul depus a fost inclus pe o listă de rezervă.

Chiar și așa, oficialii primăriei au declarat că vor să asfalteze respectiva arteră, consilierii locali asumându-și cofinanțarea de peste 17,6 milioane de lei necesară pentru proiectul de modernizare. În aprilie a fost lansată și licitația pentru modernizarea străzii de aproximativ 3 kilometri. În prezent licitația este în faza de evaluare financiară a ofertelor. La procedură au participat cinci societăți, obișnuite pe lista ofertanților la licitațiile primăriei. Este vorba despre Antrepriza de Lucrări și Reparații din grupul austriac Strabag, Napoca Construcuții, Viarom Construct, Diferit și Kiat Group. Majoritatea societăților participante au contracte cu administrația locală pe alte proiecte cu finanțare europeană dar și pe alte componente susținute de la bugetul local. Contractul de lucrări scos la licitație în cadrul proiectul de modernizare a fost estimat la peste 15, 5 milioane de lei. Artera urmează să fie capacitată la două benzi, un trotuar și piste de biciclete.

Scrie un comentariu