Cine sunt constructorii care vor să ridice prima școală publică din cel mai haotic cartierul al Clujului, constituit după anii 2000
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 19, 2025 0 4736

Un număr de zece oferte a primit municipalitatea la licitația pentru construirea unei școli cu o capacitate de aproape 700 de elevi în cartierul Bună Ziua, cartier nou al Clujului dezvoltat după anii 2000. Au depus oferte toare firmele care au contracte cu Primăria Cluj pentru proiecte importante din oraș. Potrivit declarațiilor făcute săptămâna aceasta de primarul Emil Boc la Ziua Live până la finalul lunii iunie.
Contractul pentru realizarea școlii din cartierul Bună Ziua este estimat la peste 74,6 milioane lei. La procedura de licitație al cărei termen de ofertare s-a decalat de câteva ori au depus oferte: Decorint, TCI Contractor General, Nord Conforest, asocierea Avril – Decorom, asocierea Construct Mapcom-MRD Instal, asocierea Concelex-SDC Proiect-Concelex Engineering, asocierea Axial Construct Invest-Archdesign, asocierea MBS Group-Concrete&Design Solution, asocierea Electrogrup-Allied Engineers Grup, asocierea Sandorlukas Construct-Ged Project-Ambrus A&B Consulting.
Licitația pentru proiectarea și execuția noii școli au fost publicată în SEAP în 5 decembrie. Criteriul de adjudecare al contractului vizează cea mai avantajoasă ofertă (prețul ofertei- 40%, experiența experților cheie din echipa de proiectare și execuție – 40% și garanția acordată lucrărilor -20%).
Ofertanții trebuie să facă dovada că a dus la bun sfârșit, în ultimii 5 ani de la data limită de depunere a ofertelor, lucrări similare celor descrise în caietul de sarcini în valoare cumulată de minim 40.000.000 lei fără TVA din maxim 3 contracte în cazul lucrărilor de construcție. În cazul lucrărilor de proiectare, ofertantul va face dovada că a dus la bun sfârșit, în ultimii 3 ani de la data limită de depunere a ofertelor, servicii similare celor descrise în caietul de sarcini în valoare cumulată de minim 1.200.000 lei fara TVA din maxim 3 contracte.
Termenul de contract este de 22 de luni, din care proiectare presupune 4 luni iar execuția presupune un an jumătate
Proiectul școlii publice din Bună Ziua a fost pornit în urmă cu mai bine de trei ani. Prima dată a fost prezentat public la nivel de studiu de urbanism de către proiectanții de la Arhi Box în vara lui 2023. Anul trecut, tot în vară, proiectul a primit critici în cadrul Comisiei de Urbanism a Primăriei pentru modul în care a fost tratat -atât va amplasare a școlii pe terenul de 1,6 hectare cât și privind partea de trafic. Deși terenul pe care se va amplasa școala e pe strada Augustin Buzura, accesul nu se va realiza de pe această arteră. Nici un sistem de sensuri unice nu va fi implementat prin proiect deoarece, după cum explica viceprimarul Dan Tarcea, ar aduce descărcarea traficului pe strada Augustin Buzura. Locuitorii de pe această arteră privată (dar cu acces public) s-au opus și au amenințat Primăria, potrivit lui Dan Tarcea, cu boicotarea construirii școlii prin toate mijloacele posibile. Am dorit să nu fie amplasată la stradă din motive de siguranță și de trafic, dar și datorită vecinătății cu viitorul Parc Bună Ziua, care are potențialul să devină o coloană verde, pietonală a cartierului, unde copii pot veni pe jos la școală”, a arătat arhitectul Mihai Racu, cel care a prezentat proiectul în cadrul Comisiei de Urbanism.
În 2024, în luna octombrie, au fost declanșată și exproprierea proprietarilor terenului de peste 1,6 hectare pe care se va construi noua unitate de învățământ.
Școala care se va amenaja cartierul Bună Ziua va fi prima din acest cartier al Clujului. Potrivit studiilor, va avea 27 de săli de clasă la cele mai înalte standarde (organizate într-un corp principal cu subsol, parter, două etaje) și o capacitate de circa 675 de elevi.
Date tehnice:
Suprafață desfășurată: 26.400 mp, cu o înălțime maximă de 18 metri.
Spații verzi: 20% din teren va fi amenajat ca spațiu natural.
Locuri de parcare: 30 pentru autoturisme și 60 pentru biciclete.
Trotuarul adiacent străzii Bună Ziua va fi lărgit la 2,7 metri, contribuind la îmbunătățirea accesibilității pietonale în zonă.
Școala va fi eficientă din punct de vedere energetic:
– 200 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 90 kW
– Clădire NZEB (Nearly Zero Energy Building)
– Stații de încărcare pentru mașini electrice (2×22 kW)
sursă foto: simulări viitoare școală/Arhi Box