Închide

Cine se luptă pentru 1-2% din voturile clujenilor

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 11, 2016 1 1288

Partidelor le-au mai rămas cam două luni la dispoziție pentru a-și definitiva listele de canidați, pentru primării și Consiliul Județean, termenul limită pentru înregistrarea lor oficială fiind 26 aprilie. Mobilizarea e în toi, așadar, atât în cadrul PSD, cât și în cadrul PNL – principalele partide care-și vor disputa la Cluj cel mai semnificativ procent din voturi. Concret, PNL mizează pe un procent de 53% – rezultat din voturi exprimate la nivel de județ – în timp ce PSD speră la un procent de 30%. UDMR are șanse mari, de asemenea, să scoată un procent de 17%. Bătălia cea mare se va da, oricum, pe municipiul Cluj Napoca, care înseamnă aproape jumătate din numărul votanților cu domiciliul în județul Cluj. Rezultatele de pe municipiu ale canidaților acestor partide vor fi ușor influențate de numărul de procente disputate între candidați precum Mihai Seplecan, Liviu Alexa, Dan Horea, Bruno Roschnafsky, Adrian Gurzău și încă nu e cert câți alții mai atentează la fotoliul de primar.

Cine are mai mult decât cine în „sondaje”

Liviu Alexa (foto dreapta, conduce un ziar on-line, autoproclamat om de afaceri) și-a expirmat public intenția de a candida la Primărie încă de anul trecut, de când, de altfel, a și pornit în campanie electorală. Omul se arată curajos să-l înfrunte pe Emil Boc, candidatul cotat cu peste 50% în intențiile de vot ale clujenilor. De fapt, el recunoaște că nu are cum să-l bată pe Boc, dar încercarea moarte n-are, mai ales dacă efortul îi va fi răsplătit cu un mandat în plenul Consiliului Local. Ar fi un start potrivit pentru Alexa, în ipoteza că din poziția de consilier local va putea s-o țină tot într-o campanie electorală până la alegerile locale din 2020, când poate și Boc o să se dovedească plictisit de-adevăratelea și o să-i lase cale liberă. Despre partidul local promovat de Alexa n-are rost să amintim în acest articol, de vreme ce încă nu s-a înființat.  În schimb, putem aminti despre niște procente pe care le vehiculează – dintr-un așa zis sondaj. Concret, Alexa spune el despre el, că ar fi cotat cu 15% în intențiile de vot pe municipiu. Numai că pe același procent se jură și fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan (foto – stânga). Acesta dă asigurări că rezultatele unui sondaj de opinie îl plasează sus de tot, chiar peste candidatul PSD-ului. Seplecan nu le are el cu scrisul și cititul, dar cumva, chiar pe acest fond, a reușit să se transfome într-un personaj becalian de notorietate națională, motiv pentru care – consideră el – ambițiile sale politice sunt la fel de justificate precum sunt ale lui Alexa. Recent, Călătoria lui Seplecan în Țara Sfântă, botezul în apa Iordanului au ajuns să fie comentate la ore de largă audiență, pe posturi cunoscute de televiziune, de la nivel central. Tot cu Dumnezeu înainte, Seplecan explică: „Candidez 100%. Nu pot să vă spun în acest moment cu ce partid mă duc pentru că sunt în negocieri, dar candidez sigur pentru că știu că pot să scot un procent mai mare decât al PSD-ului”.  El are ca alernativă Partidul România Unită, din care face parte și luptătorul de K1 Daniel Ghiță, care și-a înființat recent o „patrulă” (Patrula Vlad Țepeș). În concluzie, atât Alexa cât și Seplecan se bat în primul rând pe procente ale electoratului de stânga, dar nu numai, mai e și electoratul PPDD, cel PRM-ist și nehotărâții. Rămâne de văzut dacă le rămân 1, 2 sau 3 procente, având în vedere că mai sunt și alți candidați în joc.

Cu ce provocări se luptă candidații

ALDE a semnat recent un protocol la nivel național cu PSD-ul, la fel și UNPR-ul, astfel că e posibilă varianta unei liste comune de candidați, cel puțin la nivelul unor unități administrativ teritoriale, precum municipiul Cluj Napoca. În acest fel, candidatul PSD, Aurelia Cristea ar putea scoate un scor mult mai mare decât se estimează. PNȚCD a anunțat de asemnea că intră în cursa electorală cu Dan Horea pentru Primărie și Ramon Moldoveanu pentru Consiliul Județean. „Sigur, pentru noi principala provocare este să avem numărul necesar de susținători, pentru a ne putea înscrie în alegeri”, a explicat Ramon Moldoveanu. De altfel, cu această provocare se confruntă mai ales partidele mici și candidații independenți. Pentru că absolut toți candidații au obligația să prezinte liste de susținători (conform Legii nu mai puțin de 1% din numărul de alegători, din localitatea în care canidează). Concret, pentru municipiul Cluj Napoca – la ultimele alegeri prezidențiale au fost înregistrați pe listele electoarele peste 270.000 de alegatori – partidele vor putea să-și înregistreze candidații cu condiția să dispună, fiecare, de liste cu câte aproximativ 3000 de susținători (ceea ce presupune numele lor complet, domiciliul, seria și numărul de bultein, CNP-ul). Partidul Puterii Umaniste Social Liberale și-a mai anunțat canidatul la Primăria Cluj Napoca. Este vorba despre unul dintre componenții echipei de aur a Universității Cluj de baschet masculin, Bruno Roschnafsky. De asemenea, PMP (partidul condus de Traian Băsescu), va defila cu deputatul Adrian Gurzău (fost PDL), pentru funcția de primar al municipiului Cluj Napoca.

Un comentariu

  1. Doamna Fernoaga! ALDE Cluj-Napoca merge singur la alegerile locale atat din municipiul Cluj-Napoca cat si din judetul Cluj. Sursele dvs nu sunt credibile din alde. poate ca nu stiti dar au fost chemata conducerea ALDE la Bucuresti unde s-a votat in unanimitate de membrii din biroul judetan ALDE Cluj ca se va merge pe liste propri si nu in alianta cu PSD la Cluj-Napoca.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.