Închide

Cine-concerte de excepție la cel mai mare festival de film din țară, de la Cluj. Ce anunță organizatorii TIFF

Cultură by Actual de Cluj - feb. 21, 2020 0 288

Cine-concerte de excepție la cel mai mare festival de film din țară, Festivalul de Film Transilvania din acest an, anunță organizatorii TIFF.

În acest an festivalul are loc între 29 mai și 7 iunie și include spectacole unice pe baza peliculelor clasice, ”experimente cu muzică și film, fuziuni între clasic și electro, jazz, pop sau rock”, după cum arată organizatorii.

Unul dintre cei mai buni artiști din lume care acompaniază live filmele mute vine la TIFF duminică, 31 mai, de la 19, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Maestru al improvizației, Jean-François Zygel va acompania live filmul Faust, vechi de aproape o sută de ani, produs în 1926. ”Un nume singular în universul muzical, Zygel este pianist și compozitor, a inițiat în 2002 cursurile de improvizație la pian la Conservatorul din Paris și, cu mult umor și pasiune, a popularizat muzica simfonică în emisiuni radio și TV de succes din Franța. Zygel a colaborat cu nume precum Michel Portal, Ibrahim Maalouf, Bobby McFerrin, Antoine Hervé, Sly Johnson. Cel mai recent album al său, L’Alchimiste, a fost lansat de Sony”, arată TIFF.
TIFF 2020 va fi, totodată, gazda unei premiere absolute în România: două compozitoare, dirijoare și interprete au acceptat provocarea de a compune coloane sonore pentru un film mut, un clasic al genului gothic melodrama, e vorba de ”Malombra”, produs în urmă cu mai bine de un secol, în 1917. Franțuzoaica Julie Roué și românca Simona Strungaru își prezintă pentru prima dată versiunile live la festivalul de film de la Cluj, în două zile diferite, la Cercul Militar din Cluj-Napoca.   ”Filmul va beneficia de un soundrack tehno pop experimental, în premieră absolută, pe 30 mai, de la ora 19, la Cercul Militar din Cluj, când Julie Roué îl va acompania live alături de percuționistul Stan Delannoy. Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente și transformă în muzică tot ce-i cade în mână: scoici, sticle și cutii de metal. Muzica sa e o fuziune între clasic, jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, iar anul trecut și-a lansat primul album electro pop, About Luke”, arată TIFF.
Apreciată pentru experimentele sale pe clasic, jazz și electro, Simona Strungaru își va interpretata propria versiune, în premieră absolută, pe 4 iunie, de la ora 19, tot la Cercul Militar, alături de alte două nume mari ale scenei românești: Sebastian Burneci la trompetă și Adi Tetrade la percuție. Simona Strungaru revine la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy. Pianistă, dirijoare și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare