Închide

Ciceo pierde procese. Tișe incapabil să gestioneze conflictul cu Aeroportul

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 12, 2018 0 671

Șeful aeroportului clujean a pierdut în primă instanță procesul pe care l-a intentat Consiliului Județean, prin care avea pretenția ca funcționarii instituției care deține aeroportul în patrimoniu, să nu mai emită acte/documente referitoare la recepția noii piste de aterizare/decolare și la platforma de staționare a aeronavelor (APRON). Potrivit hotărârii judecătorilor, Aeroportului îi revine sarcina de a plăti câte 500 de lei, fiecăruia dintre funcționarii pe care i-a acționat în instanță (chletuieli de judecată).

Conducerea Consiliului Județean, incapabilă să gestioneze conflictul cu Aeroportul clujean. Matusalemicul Ciceo nu se dă dus din funcție, chiar dacă e învinuit într-un dosar penal și chiar dacă pierde procese

Deși funcționarii din executivul Consiliului Județean n-aveau calitate procesuală – din postura lor de angajați – directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, s-a încăpățânat să-i acționeze în instanță, sporind astfel conflictul interminabil pe care-l poartă deja de ani de zile cu aceștia. Instanța le-a dat dreptate funcționarilor, admițând că aceștia nu aveau calitate procesuală, ceea ce nu înseamnă nici pe departe că amploarea conflictului se va diminua. Dimpotrivă, directorul Aeroportului continuă să acuze administrația județeană (în speță pe proprietarul Aeroportului), cum că ar sabota activitatea aeroportuară, pentru că refuză să își asume recepția finală a lucrărilor de la noua pistă de aterizare/decolare și de la paltforma de staționare a aeronavelor.

Consiliul Județean a numit o comisie de specialiști din rândul funcționarilor, comisie care a semnalat o serie de neconformități, atât la noua pistă, cât și la platforma de staționare, astfel că instituția a refuzat să își asume recepția finală. Pentru a avea o situație cât mai clară în privința neregulilor semnalate, Consiliul Județean a comandat o expertiză tehnică, raportând, totodată, întreaga situație și Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), responsabilă de activitatea și siguranța aeroportuară. La rândul său – probabil și la recomandarea AACR – Ciceo a comandat, de asemenea, o expertiză, din care ar reieși că nu sunt probleme tehnice nici la pistă și nici la platforma de staționare. Firma de construcții Napoca – care are interesul de a-și recupera garanția de bună execuție – face, de asemenea, presiuni pentru ca administrația județeană să-și asume recepția lucrărilor. Funcționarii refuză însă să cedeze, mai cu seamă pentru că până în prezent, procesele intentate atât de Aeroport cât și de firma de construcții le sunt favorabile.

Reamintim că disputa dintre Aeroport și Administrația județeană a început încă din 2014, după ce DNA a demonstrat că licitația de atribuire a lucrărilor la platforma de staționare a aeronavelor (APRON) fusese trucată, în favoarea firmei Construcții Napoca. În baza rechizitoriului procurorilor DNA, omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat la închisoare, la fel și fostul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu. La rândul său, directorul Aeroportului, David Ciceo, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Ancheta a vizat și maniera în care s-a atribuit contractul de lucrări pentru realizarea noii piste de aterizare/decolare de 2.100 m, proiect care a ajuns să coste, în final, 50 de milioane de euro. Deși este proprietar, Consiliul Județean nu a participat la prima recepție efectuată  de constructori și proiectanți. Specialiștii din executivul administrației județene au semnalat că, deși li s-au făcut o serie de recomandări, constructorii nu au remediat lucrările, motiv pentru care în prezent refuză să semneze recepția finală.

Liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, se dovedește incapabil să gestioneze conflictul cu directorul Aeroportului clujean, deși au trecut mai bine de doi ani de când a preluat mandatul de președinte. Inițial, Tișe a promis că Aeroportul – ca regie aflată în patrimoniul Consiliului Județean – va urma aceeași procedură instituită prin lege, privind numirea membrilor din conducere în baza unui concurs. Toate celelalte regii și companii din patrimoniul Consiliului Județean au urmat această procedură, fiind schimbați directori și membri din CA-uri, mai puțin Aeroportul Clujean, pentru care Tișe pare să nu mai aibă nicio soluție, pentru care nu a mai mișcat niciun deget.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare