Închide

Chiar dacă e plin de beton, noul parc din centrul Clujului aflat în zona Teatrului Național va fi un spațiu public calitativ – arată primarul Emil Boc. Modernizarea va fi terminată toamna aceasta, după prelungirea termenului din contract

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 19, 2022 3 652

Lucrările la Parcul Parcul Ștefan cel Mare (inclusiv zona din preajma Teatrului Național) sunt la 68% iar modernizarea va fi încheiată toamna aceasta, arată primarul Emil Boc după o vizită pe șantier. Clujenii au reproșat Primăriei că dintr-un loc umbros și verde, parcul va deveni un spațiu al betoanelor. În schimb, primarul arată că doar 9 copaci din această zonă au fost tăiați, având în vedere că erau compromiși din punct de vedere fiziologic și că se vor planta 64 de arbori cu balot, dar și mulți arbuști, flori cu bulb și plate perene.

 

 

„Am fost astăzi în vizită de lucru la parcul din Piața Ștefan cel Mare, cunoscut în trecut ca „Mica promenadă”. Proiectul de revitalizare cuprinde o suprafață de peste 1,2 hectare, anume esplanada și spațiile verzi adiacente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca. Aici se realizează un spațiu public calitativ și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional. Proiectul include plantarea a 64 arbori pe lângă cei existenți, 1474 arbuști, 2910 flori cu bulb și 6626 plante perene. Conform expertizei tehnice, au fost înlocuiți 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care puteau reprezenta un pericol pentru trecători. Se instalează de asemenea un sistem de irigații automatizat. Clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj-Napoca va beneficia de iluminat arhitectural, sisteme similare fiind implementate recent la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și la Biserica „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

Lucrările la parcul Ștefan cel Mare din centrul Clujului au început în semptembrie 2021 și urmau să fie gata în 10 luni. Termenul de finalizare pentru lucrare a fost prelungit până în octombrie 2022, după ce constructorii au rămas fără piată pe care o procurau din Ucraina. Lucrările sunt executate de Garden Center Grup, valoarea contractului fiind de peste 11,7 milioane lei.

(randări cu viitorul Parc, după modernizare)

(Emil Boc, descumpănit pe tren în șantierul parcului)

Ce cuprinde proiectul de modernizare a Parcului Ștefan cel Mare:

– plantări arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii perene;
– modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.);
– realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate;
– loc de joacă pentru copii;
– amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului;
– construcția a 4 fântâni arteziene;
– rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
– stație pentru încărcarea mașinilor electrice;
– amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare;
– instalare sistem de irigații automatizat;
– punct gospodăresc îngropat;
– toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități.

FOTO cover: randări cu viitorul parc, după modenizare, sursa: Primăria Cluj-Napoca/Facebook

3 comentarii

 1. Cluj-Napoca = pajiști de piatră în loc de parcuri, imobile construite aiurea (str.Teodor Mihali nr.48, Calea Mănăștur nr.62-66 etc.), clădiri construite fără forme legale (Horel Cristian, Piața Mărăști etc.) la care primarul și comisia de urbanism nu fac nimic.

 2. Revitalizarea PARCULUI cu suprafață de 1,2 hectare la pretul de peste 11,7 milioane lei ,

  SUNTETI MAI TARI CA MAFIOTI DIN COSA NOSTRA,

  Bravo , o sa tin minte la vot ,

 3. Am calculat 11,7 milioane lei pt 12.000 mp este exact , 975 lei , adica 200 euro / mp .

  ATENTIE cu 250 euro / mp construiesti blocuri cu 10 etaje .

  sau 1 mp pt constructia unei case in rosu mp este 150 euro ,

  Cred ca daca ar fi un control ADEVARAT la Primria Cluj-Napoca toti ar trebui sa mearga la puscarie .

Scrie un comentariu