Închide

Cheltuielile pentru hidrocentrala din Tarniţa, puricate de ministrul pentru Energie

Economie by Actual de Cluj - mai 05, 2014 0 388

Cheltuielile realizate până în prezent pentru proiectul mega-hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti vor fi puricate de Departamentul pentru Energie.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus astăzi Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti.

Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica.

Şeful  Corpului  de  Control are termen  ca  până la sfârşitul acestei săptămâni să prezinte
ministrului concluziile sale, arată Nicolescu într-un comunicat.

tarnita

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti e estimată să coste peste 1,45 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1000 de megawaţi şi o capacitate a bazinului de 10 milioane de metri cubi de apă.

Varianta construirii hidrocentralei datează încă de acum 39 de ani, din 1975, când Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice a elaborat studiile de amplasament şi de schemă pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în România. Dintre cele 17 locaţii favorabile reţinute după cercetări, în  1988 opţiunile s-au restrţns pentru bazinul Someşului Cald. Cea mai favorabilă variantă din punct de vedere hidrologic şi geologic a fost cosniderat lacul de acumulare Tarniţa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu