Închide

Ceremonial cu cântece patriotice în 2018, la Cluj. Fost șef de servicii din perioada comunistă își lansează memoriile în fața unui cor de aplauze

ActualitateSinteză știri locale by Catalin Suciu - feb. 09, 2018 0 1089

Fostul șef al Serviciului de Informații Externe, Viorel Mocan, și-a lansat un volum biografic în care își aduce aminte de întâmplări cu Nicoale Ceaușescu, Ion Iliescu sau Silviu Brucan.

Volumul e intitulat „Efectele manipulării în dictatură şi în democraţie-confesiunile unui contraspion”și a fost primit în urale de asistența în care se aflau mai mulți pensionari ai serviciilor secrete, scrie muzicainstantelor.ro.

Între altele, Viorel Mocan spune că „libertatea dobândită după căderea regimului Ceauşescu a copleşit opinia publică românească într-o asemenea măsură, încât majoritatea nu a mai putut discerne între manipulare şi adevăr.”

Discursul acestuia a fost aplaudat la scenă deschisă de participanți, iar în sala de la Biblioteca Centrală Universitară, unde a avut loc evenimentul, s-au auzit numeroase cântece patriotice din perioada socialistă, cel mai iubit de participanții fiind „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

„Deşi se referă şi la chestiuni politice, lucrarea de faţă ne relevă prin mărturiile unui profesionist că în departamentul contraspionaj al acestor servicii, atât în dictatură cât şi în democraţie, s-a lucrat pentru ţară, autorul respingând mixtura identificării în regimul dictaturii dintre patrie şi partid, cel puţin pentru un lucrător în contraspionaj, un lucrător cu informaţii şi pentru informaţii, care aşa cum sunt relatate într-un stil colocvial şi veridic reprezintă documente şi mărturii adresate istoricilor şi opi¬niei publice.
Cartea de faţă este în acest sens un document redactat cu sinceritate şi revoltă, contra a ceea ce proverbial numim „cozi de topor” puse în slujba nu a interesului naţional, ci a unei tendinţe antinaţionale dirijată spre blocarea unei dezvoltări organice a societăţii româneşti
O pledoarie cu multe argumente pentru reinventarea patriotismului autentic la români şi o spornică dobândire a demnităţii româneşti la clasa politică şi la demnitarii cu obligaţii respon¬sabile în politica externă.
Atitudinea autorului este critică şi polemică, uneori cu tonuri pamfletare. Argumentul principal în sprijinul acestora este un principiu juridic: aplicarea legii „în litera şi spiritul ei desparte democraţia de anarhie”, e prezentat volumul de profesorul Traian Vedinaș, sociolog și cadru didactic în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare