Cercetătorii din Cluj fac o floarea-soarelui mai rezistentă la secetă și cu rădăcini mai dezvoltate, într-o colaborare cu specialiști din 3 țări europene
EducaţieTop News by Actual de Cluj - oct. 28, 2024 0 83
Cercetătorii din Cluj fac o floarea-soarelui mai rezistentă la secetă și cu rădăcini mai dezvoltate, într-o colaborare cu specialiști din 3 țări europene.
Astfel, o echipă formată din cercetători și studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în colaborare cu specialiști din Belgia, Germania și Polonia, a încheiat cu succes un proiect prin care au fost obținute la floarea-soarelui rădăcini mai dezvoltate și mai tolerante la secetă.
Inițiatorii și coordonatorii proiectului au fost cercetătorii din Belgia. ”Floarea-soarelui este o specie la care acest gen de experimente este greu de aplicat, pentru că la nivel de laborator cultura de floarea-soarelui este foarte dificilă”, spune coordonatorul din partea USAMV Cluj, Adriana Aurori. ”Cu toate acestea, plecând de la o metodă existentă, stabilită în SUA (…) în 2020, am optimizat și am dus la un nivel foarte bun acest sistem de inducere a rădăcinilor modificate cu ajutorul rizobiei. Rădăcinile au avut o capacitate de creștere foarte bună, astfel că s-au dezvoltat de două-trei ori mai bine decât rădăcinile normale. În plus, aceste rădăcini sunt perfect funcționale, plantele crescând și fructificând foarte bine. Rezultatele sunt foarte încurajatoare pentru aprofundarea acestor studii”.
Studiul s-a realizat pentru prima dată la floarea-soarelui în România, iar cercetătorii participanți în proiect se arată optimiști în privința aplicabilității rezultatelor la aceste culturi. ”Este nevoie de mult mai multă muncă pentru a aplica metoda noastră în agricultură. Este nevoie și de timp pentru includerea într-un program de ameliorare, pentru că este necesară obținerea unor plante care să aibă integrată această informație genetică nouă la nivel de sămânță, nu numai la nivel de rădăcină”.
Specialiștii din cadrul proiectului atrag atenția asupra faptului că, din cauza modificărilor climatice, activitatea fermierilor a devenit una cu un foarte mare grad de risc. Cultura de floarea-soarelui din România a fost calamitată pe suprafețe foarte mari în ultimii trei ani, iar fondurile de despăgubire nu suplinesc veniturile aduse de o cultură prosperă, ci vin doar să acopere pierderile, spun specialiștii. Irigarea sistematică pe perioadele de secetă ar putea să fie o soluție viabilă, însă este costisitoare și greu de implementat. Accesul la hibrizi de floarea-soarelui cu toleranță la secetă ar putea, de asemenea, să reducă pierderile din cultură, dar obținerea acestora nu este facilă, fondul genetic al florii-soarelui fiind destul de redus.