Cercetători din Cluj analizează cum e adoptată inteligența artificială și constată că din punct de vedere etic, tehnologia fiind emergentă, consumatorii se bazează pe reacția altora
EducaţieTop News by Actual de Cluj - mart. 13, 2025 0 122


O echipă de cercetători din Cluj analizează cum e adoptată inteligența artificială și constată că din punct de vedere etic, tehnologia fiind emergentă, consumatorii se bazează pe reacția altora.
O echipă de cercetători de la universitățile ”Babeș-Bolyai” din Cluj și cea din Edinburgh analizează cum utilizatorii echilibrează beneficiile și controversele generate de tehnologiile emergente, cu un accent special pe Inteligența Artificială Generativă (GenAI). Cercetarea propune un nou model de evaluare a legitimității tehnologice și explică viteza de adoptare a GenAI, o tehnologie ce generează text, imagini și muzică și care a cunoscut o creștere accelerată în popularitate. ”Adoptarea unei inovații tehnologice nu depinde doar de beneficiile practice pe care le oferă, ci și de gradul său de compatibilitate cu valorile, normele sociale și practicile utilizatorilor”, arată aceștia. Astfel, rezultatele cercetării arată că, în cazul GenAI, influența cea mai mare asupra intenției de adoptare nu o au beneficiile practice, ci mai degrabă familiaritatea tehnologiei. ”De asemenea, percepțiile legate de etică nu au avut un impact semnificativ asupra deciziei de utilizare a GenAI, ceea ce sugerează că, în fazele incipiente ale unei tehnologii, utilizatorii pot fi mai preocupați de ușurința integrării acesteia în viața lor cotidiană”, arată autorii studiului. Un alt rezultat surprinzător este că incertitudinea asociată tehnologiilor emergente poate facilita adoptarea acestora. ”Când utilizatorii nu sunt siguri de impactul unei tehnologii, ei tind să se bazeze pe reacțiile celor din jur, accelerând astfel difuzarea noii inovații”.
Ilustrația – un utilizator folosind GenAI, realizată folosind un program de inteligență artificială.