Închide

Cer plaje publice la Tarnița și Beliș și pistă de biciclete de-a lungul Someșului, prin Florești și Gilău

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 01, 2020 0 1464

După victoria pe care au numit-o de etapă -prin care s-a interzis navigația cu motoare, exceptându-le pe cele electrice, pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, civicii din Cluj continuă să strângă semnături pentru a accesibiliza aceste zone. Aproape 8000 de oameni au semnat deja petiția inițiată anul trecut prin care s-au propus și plaje publice cu vedere la aceste lacuri dar și o pistă de biciclete de-a lungul Someșului.

Asociația nonguvernamentală coordonată de deputatul Adrian Dohoraru, SOS Cluj, cere în continuare semnături de la clujeni în cadrul petiției prin care s-a cerut interzicerea navigației cu motoare pe lacurile din județ.

Guvernul a aprobat ieri o Horărâre prin care navigația a fost interzisă pe lacurile Tarnița și Beliș din Cluj. Excepție fac ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și cele propulsate cu motoare electrice.

Cei de la SOS Cluj spun că e o victorie de etapă mai ales că prin petiția pe care au inițiată au cerut mult mai mult. Adică aceesibilizarea acestor lacuri, amenajare de plaje publice și de circuite pentru biciclete care să lege Cluj-Napoca și comunele limitrofe de această zonă.

„8.000 de clujeni care au semnat cea mai mare petiție a județului, inițiată de Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S. Le mulțumim parlamentarilor clujeni, indiferent de culoarea politică, ce s-au alăturat demersului pe care l-am început în vara anului trecut, când am semnalat public nesimțirea cu care lacurile Clujului sunt poluate de deținătorii de ambarcațiuni motorizate. Atenție, este o victorie de etapă! În continuare, cerem prin petiție autorităților să avem plaje publice, ca să aibă acces la lacuri, nu doar proprietarii, plus demolarea construcțiilor ilegale. Solicităm regulament de navigație și utilizare eco a lacurilor. Propunem o pistă de biciclete din Cluj spre Gilău, via Florești până la marea clujenilor, la Tarnița”, au transmis cei de la SOS Cluj.

Petiția se poate semna AICI.

Pistele de biciclete și plajele publice sunt printre perocupările specialiștilor de la Banca Mondială care lucrează pentru Consiliul Județean la Planul de Amenajare a Teritoriului pentru Județul Cluj, document strategic care va sta la baza accesării de fonduri europene în următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene. Și arhitecții din comisia de urbanism a Județului au semnalat public de munte ori că Județul are nevoie de astfel de amenajări de-a lungul lacurilor confiscate de cei cu cabane sau ponatoane, deși nu ar fi avut dreptul sau nu era indicat să li se permită acest lucru.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.