Centrul de cartier din Mănăștur, cel mai mare cartier clujean, care ar fi trebuit să fie un parc
ActualitateIstorie by Actual de Cluj - apr. 23, 2025 0 156

Neobișnuitul detaliu din centrul de cartier al Mănășturului, care include și cinematograful Dacia: putea fi un parc, dar era nevoie de locuințe.
”Pentru a înțelege actuala imagine a centrului de cartier Mănăștur, așa cum se arată astăzi locuitorilor, merită a creiona câteva gânduri privind nașterea întregului ansamblu de locuit. Imaginea este reflectată în recenta aglomerare de pe platforma blocului B-BI, cuprinsă între complexele comerciale Union și Minerva”, arată arhitectul Aurelian Buzuloiu, cel care a proiectat zona, în volumul ”Cluj-Napoca în proiecte. 50 de ani”.
Controverse ample au urmat după ”expunerea” dorințelor edililor de a-i oferi acestei ample aglomerări un spatiu de respiro în centrul geometric, pe care l-am plimbat funcțional prin multe variante de organizare, din care menționăm două:
-parc central de cartier conform solicitărilor locuitorilor,
– centru de cartier cu multiple funcțiuni: locuire, comert, cultură, odihnă, recreere, zonă verde.
În urma analizei variantelor de mobilare, a avut câştig de cauză a doua propunere multifuncţională, ce asigură dotările specifice spațiului urban de zonă cu un surplus de apartamente.
”Pentru a înţelege actuala imagine a centrului de cartier Mănăștur, aşa cum se arată astăzi locuitorilor, merită a creiona câteva gânduri privind naşterea întregului ansamblu de locuit”, arată arhitectul: cartierul, alcătuit din cinci ansambluri de blocuri, numără o populație de peste 100.000 locuitori, cu o anumită „unitate”, se datorează în mare parte proiectării făcute de mai mulți autori, schimbărilor legislației şi concepției urbanistice de îndesire de-a lungul celor 20 ani de execuție.
Construirea cartierului a apărut ca o necesitate de asigurare cu locuinţe a forţei de muncă destinate platformei industriale din estul oraşului. Pentru aceasta era nevoie de legături permanente între cei doi poli, locuință – loc de muncă. (…) Prin dispunerea perimetrală a grupurilor de locuințe, am- plasate logic în mare măsură, a rezultat un spațiu median, a cărui formă şi dimensiune s-a dovedit a fi dificil de controlat, prin dorința realizării unui centru în adevăratul sens al cuvântului. S-a creionat un proiect în care au fost incluse,,toate” solicitările beneficiarilor, pe baza temei elaborate ce cuprindea locuinţe, spații comerciale pe două nivele, un cinematograf, un parc de agrement şi odihnă, parcaj subteran limitat la nevoile functionale, în special pentru aprovizionare și nevoi gospodăreşti.
Un impediment major în structurarea centrului 1-a avut corelarea traseului pârâului ”Țiganilor” a cărui albie sinuoasă traversa zona de la sud la nord, cu relieful și traseul străzilor deja executate.
S-a ajuns la definitivarea” ansamblului central şi s-a construit blocul de locuințe pe lungimea de circa 100 de metri cu un total de 108 apartamente de 1, 2, 3, 4 camere, cinematograful cu două săli, amplasat în spatele celor 7 tronsoane de locuit, parcul în faţa blocului.
Gruparea construită în totalitatea ei s-a dorit şi în mare măsura a fost realizată într-o unitate funcțională şi arhitecturală, devenind o piesă importantă în ansamblul cartierului. Porticele aco- perite de la parter şi mezanin, orientate spre parc – zona verde, scările ample, cele două pasaje ori- entate spre cinematograf (proiectat în colaborare cu doamna arh. Dana Popescu Hårhoiu) şi curtea acestuia formează tot atâtea elemente ce dau unitate întregului.
Între blocul de locuințe cu volumetrie atent prelucrată şi cinematograful interior, abandonat functional, temporar şi atribuindu-i-se alte destinații, s-a propus amenajarea unei curti interioare, deschisă şi descoperită, pentru diferite activități de la circulațiile cotidiene de trecere, până la manifestări ocazionale. Prelucrarea suprafetei denivelate a fost studiată şi dotată cu elemente de agrement, gradene, jardiniere, banchete, corpuri de iluminat şi zonă verde. Transpunerea în fapt a acestei amenajări a rămas pe planşele pliate şi depozitate în arhivă.