Închide

Centrul de artă contemporană de la Tehnofrig se extinde în fosta clădire industrială

Cultură apr. 03, 2019 0 487

Noutăţi pe fosta platformă industrială a oraşului: spaţiul de artă contemporană amenajat într-o fostă clădire a fabricii Tehnofrig s-a extins. Sunt anunţate expoziţii noi, în sezonul de primăvară.

Spațiul expozițional de la etajul patru al clădirii a fost extins cu 300 mp și modernizat în primele luni ale anului și va oferi vizitatorilor, fie ei localnici sau turiști, o nouă perspectivă asupra artei și orașului, spun reprezentanţii centrului. Odată cu extinderea spațiului, Centrul de Interes ocupă în prezent o suprafață totală de 3.300 mp, devenind unul dintre cele mai mari centre de artă și cultură contemporană din Cluj.

La Centrul de Interes, începutul lunii aprilie aduce noi expoziții de artă contemporană. Miercuri, 3 aprilie, de la ora 19:00, când clujenii sunt invitați la vernisajul comun al expozițiilor ”Pillars of Creation” a artistului Mihai Plătică de la galeria BARIL și ”WIN” a artistului basc Pepo Salazar de la galeria SABOT. În plus, la BAZIS Contemporary va fi proiectat un grupaj de 48 de filme scurte, care documentează proiectele și expozițiile realizate în decursul celor 10 ani de existență ai Asociației Bazis, iar SPAȚIU INTACT va găzdui un show multimedia prezentat de studenți ai departamentului Cinematografie și Media din cadrul UBB, în urma participării la workshopul susținut de artistul Klaus Obermaier.

Ce expoziţii propun artiştii 

BARIL prezintă expoziția ”Pillars of Creation” a lui Mihai Plătică, artist rezident în Centrul de Interes. După ”The Wide Open Skin” în 2016, aceasta e cea de-a doua expoziție pe care Mihai Plătică o deschide în spațiul galeriei. „Titlul expoziției, ”Pillars of Creation”, trimite la fotografia cu mediul interstelar făcută de Hubble Space Telescope și e, totodată, o structură mentală pe care sunt construite lucrările. Structura e rezultatul alchimic al distilării reperelor culturale și înțelesurilor ascunse. ”Pillars of Creation” e și numele unei lucrări conceptuale, care se dovedește esențială pentru demersul proiectului. Pe o imagine descărcată de pe spacetelescope.ro și imprimată, artistul a aplicat un strat de vopsea verde Chroma Key. Analizarea cu raze Roentgen ar releva procesul de layering. Forma abstractă devine un filtru simbolic prin care artistul invită publicul să perceapă altfel universul său creativ, dominat de preocupările lui pentru cercetările arheologice sau studierea descoperirilor NASA”, descriu organizatorii.

”WIN”, cea de-a doua expoziție personală a artistului basc Pepo Salazar la SABOT, va pune la încercare privitorul obișnuit să caute frumosul în arta contemporană. „Impulsivă și reacționară, ipostaza în care îl veți întâlni pe artist de această dată este un răspuns la vremurile smintite pe care le trăim, o piruetă (lipsită de grație) între armonie și cacofonie, exercițiu și ratare, idealism și cinism. Născut în Țara Bascilor, Pepo Salazar trăiește și lucrează la Paris. Lucrările sale (instalații, performance, sculptură și fotografie) au fost expuse în numeroase galerii, muzee și bienale, dintre care merită amintite Bienala de la Veneția, Muzeul Guggenheim din Bilbao și Palais de Tokyo din Paris”.

Sursa foto: Centrul de Interes

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu