Închide

Centru balnear propus pe malul unui lac sărat într-o comună din Cluj/Proiectant: „Acest proiect este un exemplu de ce poate fi făcut când sarea ajunge la suprafață”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 20, 2025 0 1069

O propunere urbanistică pentru dezvoltarea în comuna Jucu a unui complex balnear care să valorifice potențialul filonului de sare al județului Cluj a stârnit zâmbetul oficialilor Consiliului Județean, convinși fiind că un astfel de proiect e doar o ideea frumoasă având în vedere că finanțarea necesară este consistentă și va fi extrem de dificil pentru comunitatea locală să o găsească. Cu toate acestea, proiectanții care au pregătit dezvoltarea, biroul Raum al arhitectului Horațiu Răcășan a arătat că resursa de sare a Clujului este prea puțin exploatată și folosită în scop recreativ și de tratament, deși este una existentă și la îndemână pentru autoritățile locale și județene.

 

Pe malul unei ”sărături” din Jucu de Sus, biroul Raum, al arhitectului Horațiu Răcășan, cei care au făcut și PUG-ul comunei Jucu, au propus amenajarea unui complex balnear cu spații de cazare pavilionare, zona de comerț și alimentație publică și una blaneară pe malul apei. Per total, complexul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de peste 6,7 hectare. Planul Urbanistic Zonale pentru investiție a fost discutat în ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean din 20 februarie.

„Reglementarea acestei zone a ținut cont de relief, de studiile geotehnice, de însorire, de vecinătăți și de accesibilitate. Actualmente terenul se află într-o zonă neîmpădurită, pe malul unei ape, la marginea unei sărături. Pe terenul de peste 6,7 hectare vor fi reglementate trei unități teritoriale de referință – o zonă de cazări pavilionare, o zonă de turism și alimentație publică și o zonă balneară, chiar pe malul apei. Cele trei UTR-uri (Unități Teritoriale de Referință – n.red.)  își propun să aibă funcțiuni complementare și țin cont de elementele valoroase și particularitățile zonei care merită valorificate pe viitor de către Primăria comunei Jucu”, a explicat arhitectul Horațiu Răcășan.

„Este într-o cuvă de deal, unde există deja acel lac cu apa omologată, nu există niciun fel de altă vecinătate. Mai pretabil de atât nu se poate”, a susținut arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, proiectul, după ce președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce ședințele, s-a îndoit de investiție.

În plus, Tișe s-a arătat convins că proiectul are șanse foarte scăzute de a fi pus în operă având în vedere că presupune o investiție consistentă iar o primărie cum e cea din Jucu nu își permite să susțină financiar un proiect de o asemenea anvergură. El a cerut lămuri și cu privire la accesibilitatea zonei.

Despre finanțare, arhitectul-șef a spus că Jucu este o comună mai bogată decât alte comunități din județ și că pentru proiect se încearcă accesarea de fonduri europene, după cum și proiectanții au menționat acest lucru. Despre accesibilitate, Salanță a arătat că zona este accesibilă pe un drum comunal și că nu va fi nicio presiune pe drumul național.

Cu zâmbetul de buze față de șansele investiției, Tișe a propus avizarea proiectului. În schimb, proiectantul i-a amintit că această propunere urbanistică nu face decât să valorifice potențialul filonului de sare pe care stă județul Cluj și asupra căruia autoritățile ar trebui să se concentreze mai mult și să facă astfel de proiecte cum e cel prezentat.

În final, proiectantul a atras atenția șefului forului județean asupra abundenței rezervelor de sare din județ, propunând exploatarea acestei bogății naturale la realul său potențial: „Există o zonă de sare din Turda, până în Dej și Cluj-Napoca, e o calotă groasă de sare, între sute de metri și poate chiar mai mult. Această bogăție, eu cred că este sub-evaluată și sub-folosită. Atât am avut de spus, de aici știți dumneavoastră ce este de făcut. Acest proiect este un exemplu de ce poate fi făcut când sarea ajunge la suprafață”, a mai spus Horațiu Răcășan.

Lacul sărat din Jucu de Sus

Propunere amenajare centru balnear:

Simulări privind viitorul centru balnear :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.