Închide

Cele mai scumpe chirii din țară sunt în Cluj (P)

ActualitateDezvoltareEconomie by Actual de Cluj - sept. 27, 2017 0 1440

Locurile disponibile în cămine sunt insuficiente pentru a acomoda toţi studenţii Clujului, astfel că toamnă de toamnă începe goana după chirii. În ultimele 12 luni acestea s-au majorat cu 36 de procente, capitala Transilvaniei fiind cel mai scump oraş din România.

 

O garsonieră a ajuns să coste 220 de euro pe lună în 2017, față de 204 euro în 2016 și 203 euro în 2012. Pentru un apartament cu două camere, preţul mediu cerut este de 350 de euro lunar, în creștere de la 311 euro în 2016 și de la 298 în urmă cu cinci ani. Locuinţele cu trei camere depăşesc suma de 400 de euro pe lună. Portalul imobiliar online compariimobiliare.ro are în ofertă peste 2.500 de apartamente şi garsoniere de închiriat şi oferă şi statistici actualizate zilnic cu preţul cerut în fiecare cartier al oraşului.

Opţiuni mai avantajoase se găsesc în zona metropolitană, în special în localităţile Baciu şi Floreşti. O garsonieră se poate închiria aici cu 150-180 de euro lunar, iar apartamentele cu două camere cu circa 250 de euro.

Mai trebuie menţionat faptul că închirierea unui apartament presupune plata în avans a unei luni de chirie, cât şi a unei garanţii în cuantumul unei luni de chirie. Nu în ultimul rând, dacă închirierea se face prin intermediul unei agenţii imobiliare se percepe comision, de regulă 50% din valoarea unei luni de chirie.

În ceea ce priveşte contractul de închiriere, trebuie acordată o atenţie deosebită câtorva aspecte. Este necesar să existe pentru ambele părţi o clauză cu privire la preavizul de eliberare a proprietăţii. La fel de importantă este şi menţionarea perioadei de preaviz, în care chiriaşul ar avea timp să caute o altă locuinţă. Relaţia dintre proprietar şi chiriaş ar trebui, de asemena, specificată în contract. Spre exemplu, ar trebui specificată vizita proprietarului, o dată pe lună, într-o zi anunţată cu cel puţin 24 de ore înainte. În general, la semnarea contractului, poate exista şi un act additional în care sunt inventariate obiecte sanitare, mobilierul, starea de funcţionare în care se află dar şi alte detalii. În acest fel, proprietarul se asigură că la finalul contractului va fi despăgubit în cazul în care vreun obiect va fi deteriorat. Un alt lucru important ţine de taxele percepute pentru întreţinerea spaţiului verde sau servicii de curăţenie. Întrebarea este cine ar trebui să suporte aceste cheltuieli? În mod normal, proprietarul este responsabil de plata acestor taxe, însă pentru siguranţa chiriaşului, acest aspect trebuie menţionat în contract.

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 2.500 de apartamente de inchiriat in Cluj-Napoca, 5.800 în Bucureşti, 322 în Timişoara, 560 în Constanţa, 952 în Iaşi şi 200 în Braşov.

(P)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu