Cele mai dăunătoare alimente ultraprocesate, conform specialiștilor / Băuturile cu zahăr și carnea procesată în top
ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mart. 08, 2025 0 393

Un nou studiu a descoperit că anumite tipuri de alimente ultraprocesate au un impact mai mare asupra riscului de boli cardiovasculare decât alte tipuri.
Cu toții știm că alimentele ultraprocesate nu sunt cea mai sănătoasă alegere, dar nu toate alimentele ultraprocesate au același impact asupra sănătății noastre. Acesta poate depinde de cât de mult a fost procesat un aliment și în ce scop. De fapt, unele alimente ultraprocesate pot chiar să fie bune pentru tine, potrivit today.com
Unul dintre cele mai detaliate studii care au analizat care alimente ultraprocesate au cele mai dăunătoare efecte asupra sănătății a fost publicat în jurnalul Lancet Regional Health – Americas, în septembrie 2024. Studiul a analizat peste 200.000 de adulți din SUA și a identificat obiceiurile alimentare care erau asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Grupul de persoane care consuma cele mai multe alimente ultraprocesate avea risc cu 11% mai crescute de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai mare de a dezvolta boli coronariene, decât persoanele care consumau cele mai puține alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au realizat și o altă analiză, în care au studiat aproximativ 1,25 milioane de adulți. Rezultatele privind bolile coronariene și cardiovasculare au fost similare, dar au indicat și un risc crescut de accident vascular cerebral de 9% pentru cei care consumau cele mai multe alimente ultraprocesate.
Două tipuri de alimente procesate au fost cele care au determinat majoritatea riscurilor pentru sănătate: băuturile cu zahăr și carnea procesată.
Pe de altă parte, cerealele pentru mic dejun, iaurturile aromate, iaurtul înghețat și gustările ambalate precum pop-corn și biscuiții au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare.
Este important de menționat că studiul nu demonstrează că aceste alimente cauzează aceste probleme de sănătate, ci doar că există o asociere.
Multe alte studii despre alimentele ultraprocesate au descoperit că în special carnea procesată și băuturile pot crește riscul de probleme de sănătate.
Cercetări prezentate în iulie 2024, la întâlnirea Societății Americane de Nutriție, efectuate pe mai mult de 500.000 de adulți, au concluzionat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu o creștere a mortalității din orice cauză, precum și cu o creștere a mortalității cauzate de boli de inimă și diabet.
Un alt studio, publicat în The BMJ, în mai 2024, a urmărit mai mult de 100.000 de persoane, timp de 30 de ani, care nu avuseseră cancer, boli de inimă sau diabet. Datele analizau obiceiurile de viață și alimentare, urmărind cum s-a schimbat sănătatea acestora. Autorii studiului au concluzionat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a dus la un risc ușor mai mare de deces, dar că anumite tipuri de alimente procesate aveau o legătură deosebit de puternică.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Raport: dezastru în justiția din Cluj, numărul tot mai mare de cauze de judecat, criza de judecători și faptul că mulți dintre cei nou-intrați în sistem nu au suficientă experiență fac ca volumul de activitate să ajungă copleșitor
mart. 18, 2025 0
-
Peste 20 de operatori din industria ospitalități, prezenți la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă în Cluj Napoca
mart. 18, 2025 0