Închide

Cel mai vechi festival din Cluj și al doilea cel mai important de muzică clasică din România, peste câteva zile la Filarmonică

Cultură by Actual de Cluj - oct. 05, 2018 0 551

Probabil cel mai vechi festival din Cluj, organizat continuu de mai bine de o jumătate de secol, și al doilea cel mai important festival de profil din țară, e organizat în acest an la jumătatea lunii octombrie.

E vorba de Toamna Muzicală Clujeană, festival de muzică clasică organizat la Cluj încă din 1965, anual cu o excepție, considerat de organizatori al doilea cel mai important festival de gen după Festivalul Enescu din București. În acest an a 52-a ediție a festivalului are loc între 12 și 26 octombrie. Programul ediției din acest an e adaptat temei CEntenarului, astfel că la fiecare concert e programată o lucrare românească. Cel mai important concert va fi cel de închidere, spun organizatorii, Filarmonica TRansilvania, când va continua cu ceea ce a început în ediția trecută, și anume tetralogia wagneriană ,,Inelul Nibelungilor”. După Aurul Rinului, acum, dirijorul Gabriel Bebeșelea va pune în scenă partea a II-a – Valkiria. Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania se laudă că e unica orchestră din țară care face un astfel de proiect mamut, cu staruri internaționale ale operei wagneriene.

Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival internaţional de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual „George Enescu”. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965 şi, cu o mică excepţie, festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii. O prezentare a festivalului arată că în mod tradiţional oferta muzicală a Toamnei Muzicale Clujene este eclectică atât cronologic, cât şi componistic şi interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, dar şi recitaluri camerale şi solistice ce acoperă întreaga istorie a muzicii clasice, de la primele partituri până la compoziţii contemporane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare