Închide

Cel mai mare festival de film din această zonă a Europei, TIFF de la Cluj, lansează azi campania de imagine, cu Inteligența Artificială

Actualitate by Actual de Cluj - mai 16, 2025 0 119

Cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cu contribuția unui scenarist cât se poate de uman, campania vizuală a festivalului de film Transilvania de la Cluj din acest an propune o viziune futuristă a Clujului gazdă.

Dar nu oricum, ci ”cu un dram de ironie și imaginație obraznică, dar cum nu se poate mai plauzibilă”, după cum spun organizatorii. ”Parafrazând titlul plin de semnificații al unui film celebru, ”Viitorul sună întotdeauna de două ori” – nu doar în spotul celei de-a 24-a ediții de TIFF, ci și într-o antologie amplă de capodopere clasice și vizionare, dar și de titluri recente, din program, denumită sugestiv Tomorrow is Fear”.

”Într-un context în care ceea ce în secolul trecut părea de domeniul fantasticului este astăzi (din ce în ce mai aproape de) realitate, Festivalul Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca) nu doar că propune o retrospectivă trasă la temă, ci îndrăznește și să imagineze un viitor dominat de tehnologie. Progresele în materie și erupția Inteligenței Artificiale în absolut toate domeniile au, cu siguranță, avantajele lor, dar în același timp generează o angoasă tot mai reală, amenințând să altereze lumea așa cum o știm, o dată ce cutia Pandorei a fost larg deschisă, iar lucrurile par să fi scăpat de sub control”, explică organizatorii festivalului de film de la Cluj.

În spotul de promovare a ediției din acest an a festivalului actorul Gabriel Spahiu interpretează un cinefil care se folosește de un program informatic AI pentru a afla detalii despre TIFF. Acesta e declicul real care-i alimentează brusc curiozitatea, declanșând un schimb virtual cu inteligența artificială – și din ce în ce mai agasat – de replici despre cum va arăta Clujul peste 25 de ani. Răspunsul final pare să-l satisfacă, ”deși ceva-ceva nu sună tocmai încurajator”, după cum arată aceștia, prezentând un spot în care cinefilii care se adună deja tradițional cu miile în piața Unirii din centrul orașului sunt păziți de roboți de mari dimensiuni, dintre care unul poartă tricolorul, chiar lângă statuia lui Matei Corvin:

Spotul este regizat de Radu Bărbulescu, imaginea este semnată de Tudor Mircea, montajul de Alexandru Pintică, scenografia – de Raluca Pascu și scenariul  – de Dan Panaet și Tudor Giurgiu, acesta din urmă fiind și directorul festivalului.

Cât privește afișul ediției din acest an, acesta imaginează o proiecție de film în Piața Unirii, dar într-o ambianță futuristă ultratehnologizată în care roboții veghează asupra spectatorilor. Campania vizuală anticipează o retrospectivă eclectică, ”Tomorrow is Fear”, ca o secțiune a festivalului din acest an, alcătuită din filme care fie imaginează, în cheie preponderent SF și distopică, viitorul, fie explorează anxietățile actuale generate de progresele tehnologice – în special AI-ul – și doctrine ideologice. Simboluri din filmele secțiunii se regăsesc, mai mult sau mai puțin camuflate, și în afișul ediției.

Selecția e deschisă de ”Lumile ce vor veni”  (”Things to come”, în regia lui William Cameron Menzies, film din 1936), în care exercițiul de anticipație al scriitorului și scenaristului H.G. Wells merge până în 2036, și foarte recentul documentar-avertisment ”În burta inteligenței artificiale” (”In the Belly of AI”), regizat de Henri Poulain și publicat în acest an.

Spectatorii vor mai putea urmări pe marele ecran capodopere precum ”Brazil” (1985) – satira distopică a lui Terry Gilliam despre un birocrat care încearcă să evadeze dintr-o societate opresivă, celebrul film ”Vânătorul de recompense” (Blade Runner) în regia lui Ridley Scott, difuzat în 1982 – în varianta restaurată final cut, SF-ul cult ”2001: O odisee spațială” (2001: A Space Odyssey, r. Stanley Kubrick, 1968) sau adaptarea fidelă a romanului lui George Orwell despre totalitarism, ”1984”, în regia lui Michael Radford, difuzat chiar în anul 1984.

În program sunt incluse și alte titluri de colecție: ”Fahrenheit 451”, regizat de François Truffaut, din anul 1966; ”Hrana verde” (Soylent Green), în regia lui Richard Fleischer, lansat în 1973; Până la capătul lumii, film regizat de Wim Wenders în 1991, prezentat în versiunea integrală de aproape cinci ore; și incredibil de profetica fabulă ”Ea” (Her), regizată de Spike Jonze, apărută în anul 2013.

Antologia ”Tomorrow is Fear” este completată de filme noi: Tu ești lumea mea, regizat de Pavlo Ostrikov în 2024, o poveste despre un transportor spațial de deșeuri nucleare care rămâne ultimul om de pe Pământ; Casa fără adresă, regizat de Hatice Aşkın, tot în 2024, un thriller distopic care explorează supravegherea publică și noțiunea de cultură a anulării; Copilul electric, regizat de Simon Jaquemet în 2024, o poveste tulburătoare despre tehnologie, creșterea copiilor și inteligență artificială; și filmul premiat la Festivalul de la Berlin, Albastru infinit, regizat de Gabriel Mascaro, programat pentru 2025, care urmărește călătoria unei femei prin Amazon, într-un viitor în care bătrânii nu mai au loc în societate.

În cadrul aceleiași secțiuni pot fi vizionate și alte producții remarcabile: falsul documentar generat aproape integral de o inteligență artificială „hrănită” cu opera și personalitatea regizorului Werner Herzog, intitulat Despre un erou, regizat de Piotr Winiewicz în 2024, și, nu în ultimul rând, musical-ul apocaliptic ”Sfârșitul” (”The end), regizat de Joshua Oppenheimer în 2024, avându-i în rolurile principale pe Tilda Swinton și Michael Shannon.

În final, de ce nu, am cerut și noi AI-ului ceea ce i-a cerut Spahiu în spotul menționat:

Generează-mi o imagine cu Clujul peste 25 de ani.

Ni s-au oferit două opțiuni. Iată rezultatul:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu