Închide

Cel mai așteptat PUG din Cluj va fi pus în dezbatere publică. PUG-ul comunei Florești este finalizat și va ajunge pe masa Consiliului Local cel mai probabil în 2023

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - dec. 21, 2022 0 1275

Planul Urbanistic General al comunei Florești va fi pus în dezbatere publică pentru o perioadă de 45 de zile. Conform legii, cetățenii își pot exprima punctele de vedere, urmând ca propunerile primite să fie analizate de o comisie a Primăriei Florești, a anunțat primarul Bogdan Pivariu.

Primarul din Florești a mai spus că de 15 ani niciunul dintre oficialii din comună nu au avut curajul să își asume un Plan Urbanistic General, dar că acum acest nou document care va aduce reguli clare pentru urbanismul din Florești este gata și va fi pus în consultare publică.

PUG-ul comunei Florești 2023-2033 este elaborat potrivit următoarelor principii: urbanism organizat și predictibil, coeficienți urbanistici reduși, adaptați la realitățile locale, infrastructură edilitară înainte de orice construcție organizare polinucleară și servicii pentru populație, sprijin și predictibilitate pentru mediul de afaceri, protecția mediului și dezvoltare durabilă.

„PUG-ul comunei Florești are rolul de a reglementa în mod strict principiile după care se va dezvolta comunitatea din punct de vedere urbanistic. Ansamblurile imobiliare viitoare vor avea: spații verzi căi de acces auto și pietonale, facilități pentru populație în proximitate, justificate din punct de vedere al oportunității,  împrejmuiri unitare care să nu impacteze negativ infrastructura locală și vor fi delimitate zonele de blocuri față de zonele de case.

Prin reglementările PUG-ului propus se obțin următoarele rezultate care vor impacta pozitiv dezvoltarea localității în următorii 10 ani: 40% diminuarea coeficientului de utilizare a terenului cu peste 1.700.000 m2, reducerea potențialului de dezvoltare imobiliară cu 27.000 unități, diminuarea numărului apartamentelor ce vor putea fi construite cu peste 30.000, diminuarea de autovehicule potențiale din traficul sufocat al Floreștiului cu peste 30.000.  47% din totalul imobilelor rezidențiale vor avea regim redus de înălțime P+1+M, 17% din totalul imobilelor rezidențiale vor avea regim de înălțime P+4-6 și 36% din totalul imobilelor rezidențiale vor avea regim mediu de înălțime P+2. Prin noile reglementări urmează să se asigure 54,15 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, la o populație prognozată la 100.000 de locuitori (550 de hectare de spațiu verde prognozat, adică  22 % din suprafața de intravilan a Floreștiului, dublu față de cerințele UE).

Întreaga dezvoltare urbanistică va trebui să țină cont de această direcție și toate viitoarele construcții vor fi prevăzute cu spații verzi în suprafețe generoase. De asemenea, sunt prevăzute, în mod expres, așa numitele culoare verzi – albastre, culoare ce vor avea un impact semnificativ asupra calității aerului și implicit asupra calității vieții din Florești. Viitoarele construcții vor putea fi realizate cu condiția să fie asigurate: căi de acces (corect dimensionate), infrastructură de protecție împotriva incendiilor (corect dimensionată), Infrastructură de alimentare cu apă și canalizare (corect dimensionată).

Zonele industriale și zonele de producție sau servicii sunt bine individualizate din punct de vedere al amenajării teritoriale. Nu vom mai vedea hale, spații industriale ori de producție în proximitatea locuințelor, astfel vom reduce masiv impactul acestor activități (poluare, discomfort fonic, aglomerație) asupra zonelor rezidențiale și asupra calității vieții locuitorilor din Floresti. Urmărim ca mediul privat să poată să își adapteze planurile de afaceri tinând cont de reguli predictibile pe termen mediu și lung”, a mai sintetizat primarul și proiectanții (Tri Arh, biroul arhitetcului Radu Spânu) noile reglementări privind construirea în Florești.

(sursa: Primaria Floresti)

sursa foto: Primaria Floresti/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare