Închide

Cea mai mare dezbatere organizată vreodată în România e la Cluj, în piața Unirii, cu 1.000 de participanți

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2015 1 1432

Cel mai mare dialog public organizat vreodată în România – cel puțin aceasta spun organizatorii – are loc la Cluj, unde sunt așteptați, în piața Unirii, peste 1.000 de clujeni, plus 300 invitați internaționali.

Dezbaterea e programată în 16 iunie, seara la ora 19.30. „Sute de mese vor fi amplasate în Piața Unirii și peste 1.000 de clujeni vor fi invitați să discute despre temele care contează pentru ei atunci când vine vorba despre viitorul comunității din care fac parte”, spun organizatorii – Impact Hub, BCR și fundația Erste. „Este un demers deschis, la care este important să avem puncte de vedere cât mai diverse, chiar divergente, pentru a cristaliza o viziune asupra acestui oraș, care să aparțină cu adevărat celor care trăiesc și lucrează zi de zi în Cluj”, explică Diana Carbarău, managerul Impact Festiva.

Câteva dintre temele tratate: cum vedem viitorul orașului? Ce fel de capitală europeană a culturii ne dorim să fie Clujul? Cum putem contribui la transformarea Clujului într-un loc în care să fie mai plăcut să trăim?

Evenimentul se va desfășura după formatul World Cafe: un moderator introduce subiectele de discuție și explică regulile. Participanții sunt invitați să ia loc la mese, să cunoască oameni noi, să înceapă conversațiile și vor avea ocazia să schimbe apoi masa și să descopere noi parteneri de dialog. La finalul evenimentului, ideile sunt centralizate și incluse într-un raport care va fi oferit atât autorităților locale, cât și tuturor organizațiilor sau persoanelor interesate și activ implicate în dezvoltarea comunității.

Piața Unirii a fost aleasă pentru acest demers atât datorită statului ei de „kilometru zero” al orașului, cât și în mod simbolic: marcată în trecut de semne ale dezbinării comunităților care conviețuiesc în Cluj, ea va deveni, în 16 iunie, o „piață a unirii ideilor bune”, în care toate punctele de vedere sunt ascultate și luate în considerare.

Un comentariu

Scrie un comentariu