Închide

Ce soluție oferă Primăriei compania Terapia ca să-și deblocheze proiectele de dezvoltare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 08, 2019 0 700

„Compania Terapia este condamnată la închidere din cauza blocării la infinit, prin reglementari ilegale, a proiectelor de extindere şi modernizare industrială pe care le avem în plan încă din 2016”, susține directorul Dragoș Damian. Aceasta după ce Consiliul Local a decis să mențină prevederile referitoare la servituțile de utilitate publică trasate în Planul Urbanistic General (PUG) pentru lărgirea străzilor Fabricii și B-dul Muncii care afectează unitatea de producție deținută de companie în Cluj-Napoca.

”Aşa cum am informat oficialii Primăriei în repetate ocazii în ultimii 3 ani, PUG din zona Terapia este eronat, întrucât servitutea de utilitate publică instituită despică clădirea de producție, astfel că, pentru a ne conforma, ar trebui să dărâmăm clădirea. Am invitat oficialii Primăriei să vină la faţa locului pentru a constata situaţia din teren, însă, deocamdată, nimeni nu a răspuns invitaţiei noastre. Aceasta rămâne în continuare deschisă. Dorim să subliniem faptul că investiţiile imobiliare de natură industrială pe care le avem în programul de dezvoltare, în valoare de peste 15 milioane lei, care vor crea 50 de noi locuri de muncă, nu se realizează/ nu se construiesc pe fâşiile de teren care fac obiectul servituţiei de utilitate publică. De altfel, Terapia a propus Primăriei ca, până la implementarea PUG din zona Terapia, să aprobe emiterea certificatului de urbanism şi autorizațiile de construire pentru investiţiile imobiliare care nu se realizează/ nu se construiesc pe fâşiile de teren care fac obiectul servituţilor de utilitate publică, în aşa fel încât Terapia să-şi poată realiza proiectele de dezvoltare industrială, iar Primăria să intre în posesia terenului de îndată ce va fi declanșată procedura de expropriere reglementată prin Legea 255/2010 şi modificată prin OUG 99/2019”, a transmis public directorul Terapia, Dragos Damian.

Aceasta a mai spus că în 2021 compania va împlini 100 de ani, motiv pentru care dorește deblocarea proiectelor de investiții. ”În opinia noastră, Primăria nu are temei legal de a institui faţă de Terapia servituţi de utilitate publică asupra unui teren aflat în proprietate privată, în afara unui act juridic şi a unei proceduri în concordanță cu ceea ce prevede legea. Din informaţiile pe care le deţinem, Primăria nu va aloca fonduri şi nu va declanşa procedura legală a exproprierii în scopul de a implementa, în 2019, Planul Urbanistic General (PUG) din zona Terapia. De altfel, Primăria nu are un program clar din care să rezulte când anume va implementa PUG, acest fapt fiindu-ne confirmat de reprezentanții Primăriei, cu ocazia audiențelor la care am participat. Într-o astfel de situație, compania Terapia este condamnată la închidere, din cauza blocării la infinit, prin reglementari ilegale, a proiectelor de extindere şi modernizare industrială pe care le avem în plan încă din 2016”, a mai subliniat directorul Terapia.

Compania Terapia a formulat o plângere prealabilă împotriva hotârilor prin care s-a aprobat și modificat Planul Urbanistic General de către Consiliul Local Cluj-Napoca și cere modificarea acestora în sensul ridicării servituților de utilitate publică instituite pe terenul de pe Fabricii și B-dul Muncii deținut de societate pentru lărgirea arterelor respective. Prin cabinetul avocatei Flavia Ioana Maier, Terapia a transmis Primăriei că are proiecte de dezvoltare în incinta sediului și fabricii de la Cluj care sunt blocate de Primărie din pricina respectivelor servituți. În plus, compania atrage atenția că respectiva condiționare este nelegală.

Direcția de Urbanism a Primăriei și arhitectul-șef al municipiului rămân fermi pe poziție și spun că regulementul de urbanism permite ”compensări” în așa fel încât și orașul să câștige, dar și firma. Consilierii locali au decis în 2 aprilie să respingă cu unanimitate plângerea prealabilă formulată de companie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare