Închide

Ce reprezintă cuvântul „străin”? Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe” are răspunsul

ActualitateCulturăRecomandarea redacției by Actual de Cluj - nov. 18, 2016 0 303

În perioada 24 noiembrie – 4 decembrie, Clujul va fi gazda celui mai așteptat eveniment teatral al anului, Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat. În cadrul conferinței de presă ce a vizat lansarea festivalului, directorul Teatrului Maghiar, cunoscutul regizor Tompa Gabor, a vorbit despre cât de important este să interacționăm/interferăm cu cei de lângă noi, considerați „străinii”, mai cu seamă pentru că fenomenul migrației a căpătat așa o amploare în ultima jumătate de secol: „Fenomenul migraţiei preocupă omenirea de milenii, regăsindu-se atât în cercetările de antropologie cultural şi în cele de sociologie, cât şi în disputele filosofice contemporane. Ce reprezintă cuvântul „străin”? Ce este „eu” şi ce este „celălalt”? Cum devine cineva străin şi în ce context? Ce înseamnă să fii identic cu ceilalţi, să fii membru al unui grup? O parte dintre aceste întrebări vor fi puse de spectacolele din programul de anul acesta”. 

Studenții Universităţii Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Televiziune, clasa actorie, au prezentat un moment artistic conceput de Enikő Györgyjakab pornind de la tema centrală a festivalului, Odiseea Străinului (foto jos)

interferenciak_pressconf_bi-3192

Prezent la conferință, liderul UDMR Cluj, consiliderul local Botond Csoma a declarat că mijloacele artistice folosite în cultură pot contribui la întărirea comunicării dintre diferitele comunități, Festivalul Internațional de Teatru Interferențe fiind o platformă importantă pentru dezvoltarea multiculturalității în oraș.

Cea de-a V-a ediție a festivalului va găzdui la Cluj 20 de companii din 14 ţări, publicul având ocazia de a vedea spectacole ale unor importante companii din lume, alături de producţii experimentale și de oameni de teatru de marcă. Astfel, în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie se vor desfășura spectacole semnate de regizori precum: Tomaž Pandur (cu spectacolul hommage, care va deschide festivalul), Armin Petras, Andriy Zholdak, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu și Jarosław Fret. Pentru prima dată în istoria Festivalului vor fi prezente la Cluj companii de teatru din Rusia, Irlanda, Macedonia, Luxemburg și Slovenia, dar vor reveni și artiști cunoscuți publicului clujean din edițiile anterioare.

Festivalul „Interferențe” este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca.  Parteneri principali: Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, UNITER, Departamentul pentru Relații Interetnice, Fundația Bethlen Gábor, Fundația Communitas. Parteneri: Casa TIFF, Casa Tranzit, Teatrul Național Cluj, REACTOR de creație și experiment, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, British Council, AITC – Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Consiliul Județean Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu