Închide

Ce poți vizita sâmbătă gratuit la Noaptea Muzeelor, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei: sute de ceasuri vechi și vestigiile oamenilor preistorici de pe Autostrada Transilvania

Cultură by Actual de Cluj - mai 14, 2014 0 341

Două vernisaje de expoziții noi la muzeul închis de istorie a Transilvaniei: unul e joi, iar celălalt – vineri, cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor, când accesul la expoziții e gratuit.

Joi la ora 12 va fi vernisată expoziţia Satul preistoric de la Sănduleşti iar vineri la ora 18 – expoziția Colecții și Colecționari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar.
Expoziţia Satul preistoric de la Sănduleşti este realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Turda şi îşi propune să prezinte publicului larg vestigiile arheologice inedite descoperite în cursul săpăturilor de salvare efectuate pe tronsonul Autostrăzii Transilvania, pe arealul acestei comune clujene. Cercetările arheologice au dezvelit un sit preistoric pluristratificat, complexele cercetate încadrându-se în neolitic, eneolitic, epoca bronzului şi cea romană.

Displaying SECVENŢE DE TIMP LA NOAPTEA MUZEELOR MNIT.jp g.jpg

Conceptul expoziţional pune în valoare viaţa oamenilor din preistorie, aşa cum reuşesc specialiştii să o interpreteze pornind de la artefactele descoperite aici: vase ceramice, idoli, unelte şi arme din piatră, os, metal și altele. Expoziția va fi deschisă până în 15 iunie.
Pornită în urmă cu cincisprezece ani din curiozitate mecanică şi dorinţa de a repara, pasiunea pentru ceasuri a unui colecţionar clujean a dus la achiziţionarea şi repunerea în funcţiune a peste 800 de piese ce se vor regăsi în expoziţia intitulată  Colecţii şi colecţionari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar şi realizată în colaborare cu organizatorii Photo România Festival 2014. Aceste ceasuri deşteptătoare mecanice sunt expuse, pentru prima dată, în cadrul expoziţiei de la muzeu. Acestea au fost fabricate pe parcursul secolului trecut şi provin din 14 ţări. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 2 iunie.

Cele două manifestări alcătuiesc împreună cu expoziţia temporară Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Bánffy Miklós  programul Secvenţe de timp la Noaptea Muzeelor MNIT, ce reprezintă, alături de Noaptea Muzeelor la Colecţia de Istorie a Farmaciei  oferta expoziţională a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru cea de-a 10-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, care are loc sâmbătă seara.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu