Închide

Ce îi „doare” pe clujeni: transportul, şomajul şi politicile pentru tineret

ActualitateEconomie by Kristina Reştea - iun. 13, 2017 0 344

Mobilitatea şi transportul public, urmate de chestiunea şomajului şi politicile pentru tineret sunt printre temele care îi preocupă cel mai mult pe clujeni. Asta a reieşit dintr-un sondaj de opinie privind Europa, ale cărui rezultate parţiale au fost prezentate azi în cadrul dezbaterii „Reflectând asupra Europei” organizată la Cluj de Comitetul European al Regiunilor şi primăria locală. La discuţia cu cei câţiva clujeni veniţi marţi după-amiaza la Casino a participat şi președintele Comitetului Regiunilor Markku Markkula.

Clujul e primul oraș din țară în care Comitetul European al Regiunilor organizează dezbatere cu cetățenii pe tema situației actuale a Uniunii Europene. Înainte de discuţie, moderatorul discuţiei a prezentat şi câteva rezultate dintr-un sondaj lansat recent. 81% dintre cei care au răspuns la sondaj în regiune nu cred în solidaritatea ţărilor din Uniunea Eruopeană, deşi aproape 60% aşteaptă soluţii de la UE. La întrebarea „Pe ce nivel politic credeţi că puteţi să vă baza cel mai mult?”, 58% au mizat pe UE şi 24% pe administraţia din localitatea în care locuiesc.

„Cartea Uniunii Europene e singura carte câştigătoare pentru noi, dar Uniunea Europeană nu mai poate funcţiona cum funcţionează azi. Pentru că cetăţenii au considerat că nu s-a răspuns la nevoile şi provocările lor, s-a ajuns la Brexit. E un semnal important că tocmai preşedintele Comitetului Regiunilor vine la Cluj, să discutăm în felul acesta cu cetăţenii UE”, a fost de părere primarul Emil Boc. Acesta a admis că problema traficului e una dintre cele mai arzătoare la Cluj, după cum a reieşit şi din sondaj. „În urma dezvoltării oraşului, orice clujean azi poate spune că una dintre cele mai mari probleme ţine de mobilitate. Ce facem cu infrastructura? Cu traficul? Cu zonele pietonale? Cu pistele de biciclete? În cadrul evenimentului Open Innovation, care se desfăşoară zilele acestea la Cluj a avut loc şi un dialog între specialişti pe diverse teme, unde experţi în IT, în dezvoltare au propus diverse proiecte. Răspunsul lor la tema aceasta a mobilităţii a fost o platformă care să integreze informaţii despre transport în comun, bike sharing, zone pietonale, să ofere alternative la transport. Vom implementa această propunere”, a spus Boc. „Mă surprinde cât de importantă e tema şomajului, având în vedere că în Cluj-Napoca rata şomajului e sub 1%. Dar asta ne arată preocupările oamenilor şi temerile pe care le au şi clujenii în ceea ce priveşte viitorul, într-o Europă incertă”, a spus Boc. Acesta a mai susţinut că e nevoie de participarea continuă a cetăţenilor în luarea deciziilor, nu doar de votul lor o dată la patru ani. Ca exemplu pentru felul în care administraţia locală poate face ceva concret în acest sens, Boc a dat bugetarea participativă.

Unul dintre participanţi a ridicat problema securităţii la nivelul Uniunii Europene. „Nu mi-aş lăsa copiii la concert într-un oraş mare, nu ştiu dacă m-aş duce la Disneyland. Ce face UE pentru a aduce normalitatea?”, a întrebat cetăţeanul UE. Europa învaţă să se protejeze de la experţi în securitate şi, de asemenea, se iau măsuri în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, spune președintele Comitetului Regiunilor Markku Markkula. „În mod normal am spune că avem nevoie de mai multe forţe de securitate, de mai multă poliţie. Din experienţa noastră din ţările nordice, aş spune că e important şi să educăm oamenii şi avem programe despre cum să abordăm aceste probleme”, a spus Markkula.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare