Închide

Ce film deschide festivalul TIFF în acest an cu proiecție în piața Unirii

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2022 0 134

Filmul care deschide ediția din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, printr-o proiecție în aer liber în piața Unirii, este o poveste despre femei care au schimbat lumea.

E vorba de ”Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60,  film care deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de gală organizată în deschiderea festivalului, vineri 17 iunie, de la ora 20.45, în piața Unirii din Cluj-Napoca.

Nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului ”Carol”, în regia lui Todd Haynes, Phyllis Nagy a debutat în regie la ediția din acest an a Festivalului de la Sundance cu ”Rețeaua Jane/ Call Jane”. Filmul, cu Elizabeth Banks în rolul principal și în care joacă și Sigourney Weaver, spune povestea unei femei care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieşire din această situaţie o va face să descopere The Janes, o organizaţie clandestină formată din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna. Filmul se va vedea la TIFF în premieră în România și va fi ulterior distribuit de Transilvania Film.

În piața Unirii, unde va fi amplasat ca de obicei un ecran gigantic gonflabil, sunt programate pe durata festivalului, din 17 până în 26 iunie, câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului. Ultima seară este rezervată filmului ”Competiția Oficială/ Official Competition”, regizat de Mariano Cohn și Gastón Duprat, cu Penélope Cruz și Antonio Banderas în rolurile principale.

În premieră națională se va vedea în Piața Unirii Open Air ”Metronom”, debutul regizorului Alexandru Belc, inclus în Selecția Oficială de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. Filmul evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. Vlad Ivanov și Mihai Călin completează o distribuție de tineri actori, în care rolul principal e jucat de Mara Bugarin.
Legendarul actor Gérard Depardieu revine pe marele ecran în ”Maigret”, cel mai nou film al multi-premiatului regizor Patrice Leconte. Spectatorii vor avea ocazia să-l urmărească în rolul comisarului Maigret, personaj iconic creat de romancierul Georges Simenon, care anchetează cazul misterios al unei crime care a îngrozit Parisul.
În ultima zi de festival, cinefilii sunt invitați să urmărească în aer liber, în inima orașului, ”Competiția oficială/ Official Competition,” aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare