Închide

Ce avantaj vor avea persoanele care s-au vaccinat cu trei doze împotriva coronavirusului

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - ian. 27, 2022 0 326

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că persoanele care dețin un certificat verde și au primit 3 doze de vaccin anti-COVID ar putea fi scutiți de carantină și testare atunci când vor circula în statele Uniunii Europene.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a a adus în discuție hotărârea Comisiei Europene pe care România trebuie să o aplice pentru a circula în statele Uniunii Europene, respectiv certificatul verde care include vaccinarea anti-COVID cu trei doze.

„Vestea bună este că toţi acest aceşti cetăţeni ai Uniunii Europene care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii atât de carantină, cât şi de testare. Noi îl vom pune în aplicare cât de repede putem. Data limită este luna februarie. Pe măsură ce Uniunea va lua decizii în legătură cu utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi.

Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu vaccinul Johnson”, afirmă ministrul Sănătății Alexandru Rafila, potrivit celor de la Mediafax.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă România va introduce certificatul verde cu 3 doze obligatorii, dacă țara noastră va depăși 70.000 de infectări zilnice. Ca răspuns, Rafila a subliniat faptul că România este obligată de legislația U.E. să adopte certificatul verde valabil pentru circulația în interiorul Uniunii.

„Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri, dar nici nu pot să exclud acest lucru. Noi suntem obligaţi de legislaţia Uniunii Europene să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia în interiorul Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în România, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei. Nu este o decizie pe care o ia Ministerul Sănătăţii, trebuie luată la nivelul Guvernului după consultări cu toţi actorii sociali.”, a completat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, pentru sursa citată.

sursă foto: RO Vaccinare Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu