Închide

Cazul unui copil de cinci ani, rămas singur în spital după ce mama sa a fost depistată cu Covid19

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - apr. 29, 2020 1 1731

La clinica Pediatrie II din cadrul Spitalului de Copii din Cluj este internat un copil de cinci ani cu leucemie, băiatul fiind singur, după ce mama acestuia a fost testată pozitiv cu Covid19, chiar în spital.

*Mama copilului se află internată în prezent la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, iar tatăl băiatului este despărțit de familie.

*Băiatul e singur în spital, unde se află sub tratament. Prin grija unor voluntari, a unor cadre medicale și a altor mame internate alături de copiii lor, băiatul a primit cele necesare, dar îi lispește tocmai femeia care îl crește.

Pentru un caz ca și acesta nici măcar nu există un protocol național în perioada de criză cauzată de pandemie. Nu este nici un paragraf  nicăieri care să vină în rezolvarea unor cazuri de acest fel. Vorbim de un copil internat în spital cu o altă afecțiune și cu mama acestuia depistată cu Covid19 și nevoită să plece de lângă copil.

Singurele cazuri care sunt prevăzute în metodologia națională pe timp de criză Covid sunt cele în care ambii părinți ai unui copil sunt depistați cu Covid19, iar minorul nu are cu cine să fie lăsat, dar fără a se preciza că minorul se află sau nu spitalizat din alte cauze.

Așadar, în cazul de față, avem o mamă infectată cu Covid 19 cu un copil testat negativ la Covid19, copil internat cu o afecțiune gravă -leucemie – într-o clinică medicală, în cazul de față Spitalul de Copii.

La solicitarea Actualdecluj.ro, purtătoarea de cuvânt a Spitalului, doctorița Daniela Dreghiciu, a spus ieri, între altele că: „Nu e chiar atât de mic copilul”, pentru ca apoi să ne transmită că „e vorba de date persoanle protejate prin lege” și că  „este posibil ca la Spitalul de Copii să fie internați și copii de 5 ani fără părinți.Acesta este un răspuns corect pe care vi-l pot oferi.”

Menționăm că nu am cerut numele și nici informații despre starea sa din punct de vedere medical, ci am încercat să aflăm cine și cum se ocupă de copil.

Am încercat să luăm legătura și cu conducerea spitalului. Managerul Cornel Aldea nu a putut fi contactat, în ciuda apelurilor de ieri și de azi. A citit apoi și mesajul transmis de reporter.

În mod normal, pe site-ul Spitalului de Copii ar trebui să existe o procedură publică pentru situații în care un copil rămâne singur în spital.  Nu există nicăieri această procedură.

Consiliul Județean Cluj, autoritatea tutelară a Spitalului de Copii ne-a transmis prin Valentin Jucan, consilierul președintelui Alin Tișe, că: „Băiatul nu este singur și i se asigură în permanență asistență de doi asistenți medicali, de un infirmier, la care se adaugă și un asistent social care lucrează în spital. În plus, nu putem spune că acel copil este singur. Mai sunt și alți copii acolo, toată lumea are grijă de el. Mama este în legătură permanentă cu copilul prin telefon. Copilul este în siguranță. Cu certitudine este o situație de disconfort, dar spitalul are toată grija de acest copil. Da, este lăsat singur în sensul că mama lui nu este lângă el, dar cei doi asistenți medicali și un infirmier au grijă de acest caz. Și este împreună cu alți copii internați acolo la Oncologie.”

Cum s-ar putea proceda cel mai bine într-un caz de acest fel?

Stăm de vorbă cu Mariana Turza, președinta Autorității Naționale pentru Dreptul Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.  „Este o situație atipică, care nu a fost procedurată. Sunt anumite lucruri cu care ne trezim pe parcurs și trebuie rezolvate pe parcurs. În cazul de față ar fi recomandat ca mama copilului să contacteze DGAPSC-ul (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) să ceară ajutorul. DGASPC-ul poate trimite la cerere un asistent care să-i asigure suport acelui copil, să stea acolo zi de zi cu el în permanență.”

Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Cluj nu a fost informată despre caz. „Am făcut verificări, am vorbit cu colegii mei și nu am primit nici un fel de solicitare sau informare în privința acestui caz”, spune directorul Daniel Tămaș.

Prefectul județului Mircea Abrudean, cel care conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, este la curent cu acest caz și admite că e o situație diferită de oricare alta.

„Știu despre caz, m-am interesat. E o situație tristă, fiindcă e vorba de un copil singur acolo, fără părinți și nu știu să fie ceva similar. Mama din câte am înțeles este bine, cu evoluție favorabilă, dar și după externare ea va sta două săptămâni în izolare. Nu știm acum unde.” 

 

Un comentariu

  1. Tamas se crede viitorul presedinte al Consiliului Judetean Cluj.
    Asa s-a stabilit la PSD Ciurila.
    Prioritatea lui e campania electorala pt. CJ! N-are el vreme de un copil bolnav.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.