Închide

Câte cazuri de tuse convulsivă s-au raportat de la începutul anului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 14, 2024 0 147

Un număr de 112 cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în România în primele patru luni ale acestui an, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019), a informat marţi Institutul Naţional de Sănătate Publică, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, au fost înregistrate două decese, ambele la sugari.

„În contextul creşterii incidenţei tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019). Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari”, afirmă sursa citată.

Cazurile au fost înregistrate în 22 judeţe ale ţării, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.

Conform INSP, un procent de 33% dintre cazuri sunt sugari, din care 89% erau eligibili pentru vaccinare.

„Din numărul total de 112 cazuri, 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin”, afirmă INSP.

Specialiştii recomandă populaţiei:
* prezentarea la medic la apariţia simptomelor sugestive: accese de tuse intense şi prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respiraţie la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);
* vaccinarea la timp a sugarilor şi recuperarea restanţierilor;
* vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecţiei sugarului mic, dar şi a mamei;
* vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;
* promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care aşteaptă un nou-născut, atât părinţii, cît şi bunicii şi fraţii sugarului să fie vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare sau recomandărilor pentru adulţi).

„Amintim că prin Ordinul MS nr. 3120/2023 vaccinul pentru categoriile menţionate la pct. 3. şi 4. este compensat 100%”, arată INSP.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu