Cât va costa refacerea primului pod suspendat din Cluj?/A fost contractat un proiectant care să facă studiul de fezabilitate
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 13, 2025 0 4593

Specialiștii din oraș au făcut lobby de peste cinsprezece ani pentru crearea unui traseu pietonal care leagă Piața Muzeului și zona centrală a orașului de Cetățuie, prin intermediu recreării Podului Nemților din zona casei Tranzit. Prin deschiderea străzii fără nume, perpendiculară pe strada Barițiu care merge către Someș, dar și recontrucția fostului pod , Dealul Cetățuii s-ar lega firesc de zona Piața Muzeului, adică de centrul istoric al orașului. Încă din 2008, firma clujeană Planwerk a propus recreerea respectivului circuit – Casa Matei, Piața Muzeului, Parcul I. L. Caragiale, o trecere de pietoni pe strada Barițiu, Casa Tranzit (fostă sinagogă), viitorul pod, treptele și Cetățuia.
Ajunsă proprietară pe strada Barițiu din Cluj-Napoca (după ce a cumpărat clădirea băncii BCR și urmează să o transforme în sediu pentru instituție), Primăria Cluj a anunțat în 2024 că dorește să reconstruiască acest pod și să creeze un circuit pietonal între centrul istoric al orașului și Cetățuie.
Artera este deja populată cu clădiri ale Unversităților Clujene (UTCN a cumpărat Casa de Modă). Primăria a finalizat și reamenajare a Parcului I. L. Caragiale și descoperire a Canalului Morii care a fost betonat în această zonă.
Anul acesta, Primăria a comandat, în cadrul unei achiziții directe, realizarea unui studiu de fezabilitate care să stabilească valoarea investiției pentru reconstruirea acestui pod. De contract, încheiat în 10 aprilie, se va ocupa Mem Project Construct din Iași pentru 197.500 lei.