Închide

Cât i-au plătit lui Bene militarii pentru locuințele de pe lac

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 23, 2014 1 7196

89 de vile și 40 de apartamente contractate.  Acestea sunt cifrele oficiale ale proiectului armatei din Cluj-Napoca – vile în Gherogheni și apartamente la bloc în Mărăști. În bani, dacă luăm costurile medii de vânzare afișate pe site-ul proiectului, înseamnă peste 13,5 milioane de euro plătiți pentru lucrările de amenajare.  Contructorul vrea optimizare de proiect și extinderea categoriilor de beneficiari. Armata, în schimb, spune că se concentrează pe finalizarea locuințelor deja contractate.

 

Constructorul vilelor și blocurilor pentru militari din Cluj, proiect arătat recent cu degetul de primarul Emil Boc, nu renunță la modificarea acestuia. Ștefan Dimitriu, președintele Napoca Construcții, una dintre societățile din familia de firme deținute de Ioan Bene (omul de afaceri arestat în dosarul de corupția al președintelui suspendat al Consiliul Județean Cluj), spune că modificarea proiectului vilelor din cartierul Gheorgheni este în interesul beneficiarilor și de aceea va merge să susțină cauza în fața edilului.

 

Dimitriu a menționat că optimizarea proiectului (diminuarea suprafețelor parcelelor de la 400 de mp la 250 mp și a suprafețelor vilelor la 120 mp) este pentru ca beneficiarii să poată accesa o prevedere legală – TVA de 5% la livrarea de locuințe. El a mai precizat că aceasta a fost și intenția, ca personalul din armată (cadre și cei din administrație) să acceseze respectiva facilitate și că nu pot fi numite “cocioabe” niște vile deservite de utlități și drumuri, așa cum a declarat public primarul Emil Boc.

 

„Vom merge să explicăm primarului aceste lucruri. Din cele două blocuri deja ridicate, gradul de contractare este la 30%. Ca să aibă succes proiectul, trebuie extinsă categoria beneficiarilor și am înțeles că se fac demersuri în acest sens, pentru ca și alte categorii conexe armatei să își poată cumpăra locuințe”, a subliniat Dimitriu.

Blocuri militari Mărăști      (foto: gtdev.ro)

 

De cealaltă parte, reprezentanții armatei spun că se vor concentra  pe finalizarea locuințelor contractate – case sau apartamente –și darea lor proprietarilor în drept. „Implementarea programului în Cluj-Napoca a început în luna decembrie 2007, prin înființarea, la acea dată, la nivelul comandamentului Corpului 4 Armată Teritorial „Mareșal Constantin Prezan”, azi Divizia 4 Infanterie „Gemina”, a „Comisiei Teritoriale pentru coordonarea programelor de construire a locuințelor proprietate personală pentru cadre militare, soldați și gradați voluntari, precum și pentru personalul civil din garnizoana Cluj-Napoca”.

 

Până în prezent au fost semnate 89 de contracte pentru construirea de case proprietate personală în zona Gheorgheni și 40 de contracte pentru construirea de apartamente proprietate personală în zona Mărăști”, a explicat maiorul Dan Crișan din cadrul Compartimentului Informare și Relații Publice al armatei. Acesta a mai precizat că mai există, de asemenea, 28 de cereri de locuințe care nu au fost onorate.

 

„Având în vedere că sunt implicate contracte ale beneficiarilor, cu particularități contractuale și cu fonduri private ale acestora, nu putem avansa o sumă la această dată privind valaorea investiției în proiectul de locuințe”, a mai adăugat oficialul.

Cu toate acestea, dacă luăm în calcul un preț mediu de 140.000 de euro pentru vilele deja amenajate și unul de 30.000 de euro pentru un aprtament, rezultă că la constructor au mers deja peste 13, 5 milioane de euro.

 

 

Locuințe militari Gheorgheni  (foto: gtdev.ro)

Primarul Emil Boc a condamnat recent, la o ședință a Comsiei de Urbanism din 5 iunie, intenția celor de la armată de a modifca proiectul de vile din Gheorgheni, fără să asculte proiectantul sau beneficiarul. Mai mult, a acuzat că cei de la armată nu se mulțumesc cu ceea ce le-a autorizat primăria și vor să transforme zona într-una de cocioabe și să aducă la Cluj urbanismul din Florești.

Aceasta pentru a satisface interesul privat al constructorului, nimeni altul decât Ioan Bene, omul de afaceri arestat recent pentru acte de corupție.

Divizia 4 a armatei Gemina din Cluj a cerut primăriei modificarea proiectului de vile pentru militari din Gherogheni. Primarul Emil Boc a inclus proiectul de ordinea de zi pentru a trimite un mesaj clar: îmi asum rolul de om rău”, „Vreți să fărmițați proiectul. Să fac cocioabe ca în Florești”, „Uitați de chestiune, altă documentație nu voi aproba”, „V-am sprijinit și vom sprijini orice om care face afaceri legele și cinstite”, „Nu pot pune interesul privat înaintea interesului orașului. Aveți un PUZ generos din 2009, puneți-l în aplicare”.

 

Constructorul ansamblului de vile și blocuri al armatei este Grup Taurus,  unde acționar este Ioan Bene (Bene deține și Societatea de Construcții Napoca). Locuințele sunt destinate militarilor și se fac pe credit ipotecar, beneficiarii încheind contracte de predare a caselor și apartamentelor cu Grup Taurus. Armata s-a implicat în proiect cu terenul – peste 7 hectare, două amplasamente Gherogheni și Mărăști. Potrivit site-ului oficial al proiectului, proiectul de vile cuprinde două etape: una de amenajare a 128 de vile cu suprafețe între 120 și 140 de mp, iar a doua cu 92 de unități locative individuale, cuplate sau înșiruite. Prețul unei vile, cu TVA, este de peste 145.000 de euro. În Mărăști sunt programte șase blocuri cu câte 6 etaje și unul restras.

 

Potrivit site-ului oficial al proiectului, proiectul de vile cuprinde două etape: una de amenajare a 128 de vile cu suprafețe între 120 și 140 de mp, iar a doua cu 92 de unități locative individuale, cuplate sau înșiruite. Prețul unei vile, cu TVA, este de peste 145.000 de euro.

Deja prima etapa a proiectului s-a executat la roșu, plus utilitățile iar pentru a doua etapă a proiectului s-a defrișat terenul și s-au trasat drumurile, plus faza de reproiectare a Planului Urbanistic de Detaliu.

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Daca pe proprietarul Iulius Mall Primaria l-a obligat sa amenajeze o parte din primul lac din Gheorgheni nu inteleg de ce, aceeasi Primarie, nu obliga Armata sa amenajeze si ei o parte din lacul 3 din Gheorgheni! De ce?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare