Închide

Câştigul salarial mediu net în România a crescut cu 15% într-un an și a ajuns în ianuarie la 4254 lei. La Cluj, salariul mediu era de peste 5200 de lei în decembrie

Economie by Kristina Reştea - mart. 15, 2023 0 271

În luna ianuarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 4254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022 (lună cu prime de Crăciun), arată datele Institutului Național de Statistică.  Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 10.041 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante: 2412 lei.

Ianuarie 2023 comparativ cu Ianuarie 2022.  Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15%, într-un ritm similar cu inflația. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 era de 15,1%.

Conform celor mai recente date ale Direcției Regionale de Statistică, câștigul salarial mediu net în luna decembrie 2022, în județul Cluj a fost de 5209 lei, mai mare cu 199 lei comparativ cu luna anterioară și cu 604 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna decembrie 2022, a fost
mai mare cu 18,4 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real a fost 99,9% în luna ianuarie 2023 față de luna ianuarie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 96,4% în luna ianuarie 2023 față de luna decembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,4%, cu 8,4 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2022.

INS precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Ianuarie 2023 comparativ cu Decembrie 2022

În luna ianuarie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2022, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni:

• cu 31,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 26,4% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;

• între 18,5% și 24,5% în fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

• între 8,5% și 16,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi extractive, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN:

• între 6,5% și 9,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi aeriene;

• între 1,0% și 5,0% în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, activităţi de poștă şi de curier, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, construcţii.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+5,0%), sănătate şi asistență socială (+2.8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale .

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.