Închide

„Castelul cu inorogi” din Cluj ar putea fi reabilitat cu bani ungurești

ActualitateAdministrațieIstorieTop News by Actual de Cluj - oct. 21, 2017 0 1341

Primarul din comuna Mica spune că s-a întâlnit la Budapesta cu moștenitorul familiei Kornis, care a construit castelul cu același nume din Mănăstirea, și acesta ar putea fi în sfârșit reabilitat – un progres față de totala ruină care e în acest moment.

Primarul Tiberiu Zelencz s-a întâlnit ieri la Budapesta cu moștenitorul familiei Kornis Geher Ferencz și a încercat să-l convingă să nu lase castelul în stadiul de ruină. „Din păcate, Castelul Kornis, considerat una dintre cele mai interesante clădiri care se găsesc în zona Transilvaniei, cândva un superb castel renascentist care găzduia cel mai mare muzeu de ştiinţe naturale din Europa, se degradează cu fiecare zi care trece”, spune primarul. „I-am prezentat domnului Geher Ferencz imagini recente cu starea în care află Castelul Korniş si mi-am ar[tat întreaga disponiblitate de a găsi împreună soluţii pentru a salva această clădire.
Domnia sa mi-a spus că nu dorește să înstrăineze castelul, deoarece este un loc de care se simte legat sufletește și dorește să readucă clădirea la forma inițială. Are promisiuni din partea Guvernului Maghiar pentru obținerea unor fonduri nerambursabile, iar dacă va obține finanțarea, castelul va fi reabilitat, urmând a fi transformat într-un adevărat loc turistic, unde să fie organizate și tabere pentru copii”.

Primarul spune că a constatat că „foarte mulți oameni” vizitează castelul chiar și în starea în care se află, „însă clădirile aflate în permimetrul acestuia reprezintă un real pericol pentru toți cei care ajung în zona respectivă”. Zelencz spune că, deși ar vrea să se implice, primăria Mica nu are dreptul să intervină în nici un mod pentru renovarea sau valorificarea castelului Kornis.

castel manastireafDomeniul Kornis , secolul XIX

Citește și:

FOTO Castelul cu inorogi din Cluj. Povestea unui edificiu splendid transformat într-o ruină

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu