Închide

Casele migranţilor români se pot vedea la Cluj

ActualitateCultură by Actual de Cluj - iun. 18, 2017 0 382

Visul de a avea o casă şi ce se întâmplă când vin banii „de afară”, pentru a-l transfera în realitate. Este subiectul unei expoziţii care se deschide din 1 iulie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Joi, 6 iulie 2017, de la ora 17.00 are loc şi un dialog cu şi despre migranţi. La discuția moderată de Ovidiu Oltean vor participa migranți care trăiesc în Cluj-Napoca. Aceștia vor dezbate în ce măsură fenomenul caselor migranților este întâlnit și în țările lor de origine.

O mare parte din fotografiile expoziției „Minunata lume nouă” sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

„Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorința de a construi ceva care dăinuiește, pentru sine și pentru copii, reprezintă în multe țări țelul agoniselii pentru familiile și cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă”. Casele construite de migranții români în țară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei și ascensiunii sociale a proprietarilor, plecați din cauza situației economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari ele reprezintă în același timp un stil de viață modern, occidental și o nouă estetică. Expoziția prezintă exemple de case din trei regiuni din nordul României – Țara Oaşului, Maramureş şi Bucovina – precum și contextul lor economic și social. Minunata lume nouă îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural”, explică organizatorii. 

 

Expoziția este curatoriată de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

Este vorba despre un proiect comun realizat de Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației. Finanțat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien și Institutul Cultural Român din București.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare