Închide

Case, centre culturale și proiecte de spații publice, din Europa la Cluj

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 18, 2014 0 365

expo arhitectura

Aproape 100 de proiecte de arhitectură, case unifamiliale, centre culturale şi intervenţii urbane, din 20 de ţări ale regiunii Europei Centrale şi de Est vor fi expuse de vineri la Cluj, în cadrul evenimentului Trans(a)parenţe.

Expoziţia de arhitectură Trans(a)parenţe vine la Cluj în perioada 20 iunie – 6 iulie, în complexul Polus Center. Fundaţia Arhitext design a realizat în 2013 expoziţia tematică Trans(a)parenţe, expoziţie care a reprezentat elementul central al Trienalei de Arhitectură East Centric 2013 care a avut această temă, cea a trans(a)parenţelor şi care s-a desfăşurat la Bucureşti între 10 şi 27 octombrie. În perioada 20 iunie – 6 iulie, Fundaţia Arhitext design în parteneriat cu Ordinului Arhitecţilor din România filiala Transilvania aduc în atenţia publicului clujean o selecţie de 98 de proiecte de arhitectură, de la case unifamiliale şi până la centre culturale şi intervenţii urbane, din 20 de ţări ale regiunii Europei Centrale şi de Est. Vernisajul Expoziţiei Trans(a)parenţe va avea loc vineri 20 iunie, la ora 16:00 în incinta Polus Center din Cluj. La eveniment vor lua parte arhitctul Arpad Zachi, directorul Fundaţiei Arhitext design şi director al Trienalei de Arhitectură East-Centric, precum şi arhitecții Katalin Moscu si Daniela Maier din partea Ordinului Arhitecţilor din România filiala Transilvania. „Moştenind o istorie comună, arhitectura regiuni Europei Centrale şi de Est, pe care Expoziţia Trans(a)parenţe o prezintă, îşi defineşte astăzi identitatea prin revalorizarea resurselor locale şi prin raportare critică la tendinţele internaţionale mainstream”, sintetizează organizatorii. Expoziţia este bilingvă (română-engleză) şi prezintă o selecţie de 98 de proiecte realizate în Europa Centrală şi de Est în ultimii 6 ani. 22 dintre proiectele expuse sunt din România, regăsindu-se în parcursul expoziţiei alături de proiecte din alte 19 tări din regiune. Proiectele au fost selectate de board-ul curatorial din mai bine de 200 de proiecte primite în urma unui open call public. Proiectele, prezentate şi în catalogul expoziţiei, care poartă acelaşi nume, sunt însoţite şi de texte critice şi teoretice semnate de Sabin Borş, Ionuţ Butu, Mălina Conţu, Bogdan Ghiu, Augustin Ioan, Andreea Livia Ivanovici, Marko Sancanin, Dana Vais şi Arpad Zachi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.