Închide

Casa cu plus

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 28, 2020 0 1143

O casă propusă la Huedin, într-un oraș din Cluj, în zona rezidențială din nordul orașului, a fost avizată fără probleme de comisia de urbanism a județului, la ultima ședință de urbanism. Printre multe „căsoaie” urâte, locuința propusă aduce un plus pentru zonă sau poate da un alt trend privind viitoarele construcții, a fost concluzia arhitecților.

Arhitectul Cristian Șimon a prezentat și un studiu privind încadrarea în arhitectura locală, așa cum obișnuiește să solicite comisia de urbanism a județului, studiu prin care a arătat că este vorba despre o zonă de construcții urban-rurale, așa cum se întâlnesc peste tot la Gilău, Gherla, Turda, cu componente agrar- rurale și livadă plantată. El a spus că a încercat să facă cât mai bine locuința, cu creativitate, pentru a se încadra cât mai bine în această nouă zonă de dezvoltare.

El a explicat că în zona de nord a orașului s-au edificat mai multe construcții, nu neapărat de calitate și că este una predominant  cu locuinţe unifamiliale si este o zona imobiliară în dezvoltare. Strada Moților, unde este amplasată parcela, are două benzi dar nu are trotuare configurate.
Majoritatea clădirilor din zonă sunt construite în regim izolat. Șimon a explicat că a retras locuința de la stradă, a prevăzut în spate un garaj și o livadă plantată.

Parcela pe care se va amplasa casa are peste 800 mp (peste 600 de mp în acte) iar pe ea se propune edificarea unei locuințe cu parter și etaj.

„Locuința familială este amplasată retras cu 4 metri față de frontul străzii și adiacent limitei laterale nordice de proprietate. Clădirea Anexă (Garaj + Centrală
Termică) este amplasată spre partea din spate a parcelei, adiacent limitei sudice și la o distanță de 8,30 m față de locuința propusă. Regimul de înălțime este P+M: Parterul va adăposti funcțiuni de zi (bucătarie, camera da zi și hol) iar etajul va adăposti 3 dormitoare și un hol. Anexa are regim Parter și adăpostește un garaj pentru o singură mașină dar și încăperea camerei tehnice. Cele două clădiri au acoperiș tip șarpantă în două ape încadrându-se astfel în specificul zonei.Amplasarea pe parcelă este în funcție de conformația terenului, de posibilitatea optimă de însorire și vizibilitate a perspectivelor exterioare”, se arată în proiect. Prin proiect se reglementează în dreptul parcelei și trotuare pentru strada Moților, de unde se face accesul la proprietate.

„Este clar că această casă aduce un plus în zonă. Poate și un nou trend”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță. Proiectul a primit avizul comisiei de urbanism a județului și implicit al arhitectului șef.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.