Închide

Care e conceptul după care se va se transforma prima școală publică din Cluj-Napoca dar și zona din proximitatea ei. În echipă care a câștigat concursul de soluții e și un arhitect clujean, membru în comisia de urbanism a Primăriei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2021 0 2210

Liceul Nicolae Bălcescu și străzile Argeș, Bălcescu, Constanța și Paris, din centrul Clujului se vor fi transforma după un proiect propus de SQM Arhitecture în asociere cu Filip S Concept și Hab Pro Creativ – unificare clădirilor în care funcționează liceul printr-un spațiu utilizat în vechime și îmbinarea lui cu concepte actuale . Echipa a câștigat concursul de soluții organizat de Primăriei în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și un contract de proiectare de peste 2,4 milioane lei, proiectul fiind selectat dintr-un total de 26 de propuneri care s-au înscris în competiție. La aflarea veștii, arhitecții care au făcut propunerea s-au declarat extrem de surprinși și onorați de veste, arătând că echipa e una mixtă, împărțită între Cluj, Baia Mare și Timișoara, dar și că totul a pornit ca o joacă, însă s-a lucrat foarte mult, mai ales pe ultima sută de metri. Din echipă face parte și arhitectul Cristian Urcan, membru în comisia de urbanism a Primăriei. Atât primarul Emil Boc cât și directorul de dezvoltare al Primăriei a avertizat echipa că va avea termene contractuale de respectat și trebuie să se ocupe și de asistența tehnică în cadrul modernizării pe care municipalitatea dorește să o facă cu fonduri europene nerambursabile.

„Am reținut că proiectul câștigător propune un spațiu unit cu o reverență față de trecut dar și dând atenție noului. Nu mai e o joacă, dragi câștigători. Clujul așteaptă rezultate în și la termen”, a spus Boc. De asemenea, directorul de dezvoltare Ovidiu Câmpean a anunțat intenția municipalității de a implica elevii și profesorii de la unitatea școlară în rafinarea conceptului dar și de a-l dezbate public, odată livrat de proiectanții câștigători.

 

Un număr de 26 de proiecte au fost recepționate de către secretariatul concursului internațional de soluții pentru Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” până vineri, 29 octombrie, data limită de primire a proiectelor. Juriul a evaluat propunerile  între 5 și 7 noiembrie, iar anunțarea rezultatelor concursului a avut loc în cadrul unui eveniment online, transmis de la Casinoul din Parcul Central, în 8 noiembrie.

Care au fost câștigătorii:

Premiul I – valoarea contractului de proiectare – estimat la o valoare de 2.499.780 lei fără TVA

PREMIUL I – Proiect nr. 100 – GC0991 – S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. în asociere cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.
Autori principali: Urcan Remus Cristian și Filip Ionuț Radu
Coautori: Hotea Timotei și Urcan Remus Cristian
Colaboratori arhitectură: S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.
Colaboratori specialități: S.C. XC PROJECT S.R.L. și S.C. CSP PROIECT S.R.L.
Arhitectul Cristian Urcan de la SQM Arhitecture s-a declarat onorat că echipa sa a câștigat, arătându-se chiar stupefiat, dar asigurând că, deși e o echipă mixtă împărțită între Cluj-Baia Mare și Timișoara, toți colegii au lucrat cu mare drag și au privit proiectul ca pe o mare provocare. Arhitectul Ionuț Filip din Baia Mare a spus că totul a pornit ca o joacă, însă e convins că a contat juriul și credibilitatea Clujului formată deja prin alte concursuri de soluții organizate. „Rezultatul e nesperat. Chiar înainte de predare, unul dintre colegi spunea, doamne ferește să câștigăm. Sunt curios să văd și celelalte proiecte pentru că am simțit că proiectul din Cluj are o rezolvare unică”, a spus Filip. Timotei Hotea de la Timișoara s-a arătat și el onorat că a câștigat competiția și a arătat că, pe ultima sută de metri, toți cei implicați și-au rupt oasele să livreze soluțiile propuse.

Premiul II -83.000 lei

Proiect nr. 118 – SP2021 – S.C. SIMPLE ARCHITECTURE S.R.L.
Autori principali: Chioran Bogdan, Pintea Dan Andrei, Rădac Florin, Boca Ștefania
Coautori: Pop Monica Rodica
Colaboratori arhitectură: Blănaru Alexandu, Hăprian Marius Alexandru, Koça Spiro, Ivan Vasile Septimiu
Colaboratori specialități: Deepak Jain, Colda Ciprian, Sabou Ruben
Echipa a ținut să felicite ceilalți participanți arătând că știe cât este de greu să pregătești un astfel de proiect pentru o competiție.

”Proiectul propune o extindere sub forma unei clădiri unice, situată în proximitatea volumului existent și articulată cu acesta printr-o pasarelă cât și prin curtea de acces, care distribuie ambele corpuri ale liceului. În plus, echipa de proiect propune o reconfigurare a aripii centrale a clădirii, gândită pentru a optimiza accesul principal și distribuția către etaje. Terenurile de sport, situate în extremitatea nord-est a terenului, sunt integrate coerent în arhitectura ansamblului prin intermediul a doua porticuri. Acestea sunt generate la nivelul parterului de clădirea nouă și constituie o extindere naturală a tramei și materialității fațadei, care va acompania întreaga lungime a sitului. Propunerea include și posibilitatea utilizării terenurilor de sport de către public, în acest caz porticurile sunt folosite ca un filtru flexibil între spațiul privat și cel public.”, a apreciat juriul proiectul clasat pe locul II.


Premiul III – 41.500 lei

Proiect nr. 104 – AS2106 – NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.

Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Farkas Kinga, Oana Antonia Filip, Radu Nicolae Stoica, Emil Horga
Alexandru Fleșeriu a ținut să arate echipa care a lucrat la propunere.
”Proiectul propune o soluție care se remarcă prin simplitatea mijloacelor, combinată cu o mare flexibilitate. Aceasta simplitate reușește să rezolve bine atât relațiile cu urbanul și cu clădirea veche, cât și soluția funcțională internă. Arhitectura este marcată de aceeași reținere și evitare a gesturilor plastice în favoarea unui raționalism care lasă ca lucrurile să se construiască din elemente strict necesare și spații care rezultă din configurări de „spațiu negativ” și nu din sculpturalitate. Alegerea lemnului ca element structural aparent este de remarcat, se înscrie în același concept, dar e dificilă în contextul normelor tehnice românești.”– aprecierea Juriului la adresa proiectului clasat al treilea.

Mențiune onorifică

Proiect nr. 102 – IC6723 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL.
Autori principali: Maria-Iulia Stanciu / Cosmin Gălățianu / Eduard Dumitru Untaru
Coautori: Florian Stanciu, Cosmin Valentin Georgescu, Roberta Iulia Frumușelu, Octavian Bîrsan, Alexandru Cristian Beșliu, David Sebastian Mihai, Sebastian Cosmin Ciulei

Arhitecta Iulia Stanciu a reclamat că nu pot fi prezenți în cadrul evenimentului dar a mulțumit printr-un mesaj online pentru distincție.

Proiectul impresionează prin profunzimea demersului conceptual și pitorescul spațiilor interioare, respectiv exterioare și interstițiale, în contrast cu frustețea și ascetismul expresiei volumelor. Juriul a apreciat faptul că echipa de proiect a propus recuperarea tuturor clădirilor existente de pe sit și înnobilarea lor prin extinderi și modificări subtile. Raportarea la oraș este călăuzită de o idee puternică constând în coagularea unui spațiu liber central cu o geometrie încărcată simbolic, spațiu oferit spre utilizare tuturor categoriilor de public după încheierea programului școlar. Acest spațiu devine liantul corpurilor fragmentate și al spațiilor interstițiale periferice. Din păcate, acest spațiu central nu dobândește împlinirea cuvenitădin cauzainserării terenului de sport având o limită perimetrală construită care fragmentează spațialitatea pieței.”– aprecierea Juriului pentru mențiune.

Juriul a fost format din șapte membri titulari: arh. Horia Marinescu (AUS), arh. Ștefan Tuchilă (FR), arh. Daniel Pop (Arhitect Șef al Municipiului Cluj-Napoca, reprezentant al Autorității Contractante), arh. Johannes Bertleff, arh. Mihaela Criticos, arh. Mariana Michiu (reprezentant OAR Filiala Transilvania), arh. Șerban Patrulius și doi membri supleanți: arh. Maria Duda și arh. Daniela Calciu.

Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din Români, organizația parteneră a primăriei în organizarea de concursuri de soluții, și-a făcut mea culpa și a spus că volumul mare de lucru din cadrul organziației a dus la întârzierea lansării competiției pentru Liceul Bălceascu, dar și climatul politic de instabilitatea din ultimele luni.

Tema concursului, unic în Cluj-Napoca și în țară, a fost una grea, mai ales că cuprinde și o zonă protejată, dar și străzi din jurul unității școale, concomitent cu decopertarea Canalului Morii pe strada Argeș, iar elevii învață acum în trei corpuri de clădire separate.

Juriul a apreciat proiectul câștigător deoarece unifică spațiul liceului, după modelul în care se învăța în vechime, și deoarece xistă reverență față de trecut, dar și dorința de afirmare a noului.

”Proiectul câștigător se remarcă prin simplitatea și claritatea conceptului de intervenție, care reușește să răspundă problematicii complexe a temei și a unui amplasament dificil, caracterizat prin eterogenitatea formelor urbane și a tipologiilor arhitecturale. Principala calitate a propunerii constă în concilierea unor cerințe aparent divergente: potențarea valorilor arhitectural-urbanistice existente și modernizarea zonei; reverență față de trecut și afirmare a noului; imagine de prestigiu și expresie contemporană; deschidere spre spațiul public și introvertire a spațiului educațional. Intervenția propusă creează, la 127 de ani distanță, o replică contemporană a vechiului liceu „Nicolae Bălcescu”, prezență ce se impune prin scara umană, eleganța firească și nobila simplitate a clasicității. Proiectul reușește să reîntrupeze aceste calități ale arhitecturii vechi clujene fără a face rabat de la modernitate și fără a pastișa modelul istoric.”, a apreciat Juriului.

Atât primarul Emil Boc cât și directorul de dezvoltare al Primăriei a avertizat echipa câștigătoare că va avea termene contractuale de respectat și trebuie să se ocupe și de asitența tehnică în cadrul modernizării pe care municipalitatea dorește să o facă cu fonduri europene nerambursabile. Boc a mai spus că toți arhitecții vor avea sprijin de la Primărie pentru proiecte de reducere a traficului rutier, pentru suplimentarea spațiilor pietonale dar și pentru cele care implică educația.

„Am reținut că proiectul câștigător propune un spațiu unit cu o reverență față de trecut dar și dând atenție noului. Nu mai e o joacă, dragi câștigători. Clujul așteaptă rezultate în și la termen”, a spus Boc. De asemenea, directorul de dezvoltare Ovidiu Câmpean a anunțat intenția municipalității de a implica elevii și profesorii de la unitatea școlară în rafinarea conceptului dar și de a-l dezbate public, odată livrat de proiectanții câștigători. “Felicit câștigătorii acestui concurs, pe care îi anunț că greul de abia acum începe: au datoria să furnizeze la timp și în termenii contractuali Planul Urbanistic Zonal, studiul de fezabilitate, documentația tehnică pentru autorizația de construire, proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar ulterior asistența tehnică în implementarea proiectului”, a mai spus directorul de dezvoltare al Primăriei.

Concursul de soluții pentru Liceul Nicolae Bălcescu este primul concurs de soluții pentru o școală publică din România, organizat după criterii profesioniste prin participarea Ordinului Arhitecților din România (OAR). Primăria din Cluj este deja la cel de-al 8-lea concurs internațional de soluții organizat împreună cu OAR. Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată în următoarea perioadă la Centrul de Cultură Urbană Casino, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Ce a cerut Primăria de la proiectul câștigător:

  • Regândirea ansamblului alcătuit din corpurile de liceu actuale, clădirea de locuit și sala de gimnastică în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru liceu și adaptării spațiului liceului la principiile educaționale ale secolului nostru
  • Integrarea în zona istorică protejată prin punerea în valoarea a elementelor valoroase existente și adecvarea noilor intervenții.
  • Încadrarea suprafeței destinate construcțiilor ansamblului liceal propus în suprafață desfășurată construită totală de maxim 17.620mp.
  • Modernizarea / extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului, astfel încât să satisfacă nevoilor unui număr maxim de 1776 elevi, organizați în 70 de clase.
  • Imaginarea unui sistem de îmbunătățire a tuturor parametrilor semnificativi ai bilanțului energetic, la nivelul anvelopei și instalațiilor, la corpurile de clădire care se păstrează. Imaginarea unor soluții noi de eficientizare energetică pentru corpurile de clădire care se propun și implementarea conceptului nZEB.
  • Amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.
  • Amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city

sursă foto cover: OAR Concursuri – proiect câștigător – colaj imagini simulate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu