Închide

Campion la racolat primari PSD, liberalul Tișe s-a trezit brusc „naționalist”, neputând să se adapteze cu un prefect UDMR. Uită că el a tot negociat cu UDMR ca sa-și mențină scaunul

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 04, 2021 2 918

PNL a scos la Cluj un scor destul de slab la alegerile parlamentare, de numai  33,07%, asta după ce a Alin Tișe racolase cei mai mulți primari PSD, inclusiv pe cei din municipiile Dej și Turda. AUR, partid inexistent până anul trecut, fără să dețină o structură politică a scos tot la Cluj apropae 11%, sub ochii experimentați ai liderilor Alin Tișe și Emil Boc. Acum Alin Tișe face propagandă anti conducere PNL, „afectat” că partidul său e nevoit să împartă locurile din administrație cu UDMR și USR-PLUS. Tișe amenință că demisionează din PNL dacă Florin Cîțu nu revine asupra deciziei de a numi un prefect maghiar.

„Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție. Foarte mulți clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc. Eu am făcut-o, și o voi face, mergând până la demisia mea din PNL. Și nu voi fi singurul. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem. Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca Prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj”, a transmis Tișe într-o scrisoare adresată premierului Cîțu.

Răzvrătirea lui Tișe este cât se poate de ipocrită dacă avem în vedere că atât el cât și primarul Clujului, Emil Boc, continuă de ani de zile să-și asigure majorități confortabile în forurile administrative, cu sprijinul UDMR. Și în prezent, atât în cadrul Consiliului Local Cluj Napoca, cât și în cadrul Consiliului Județean Cluj – prezidat de Tișe – majoritățile politice sunt formate cu sprijnul UDMR, formațiunea maghiară deținând la Cluj și mandat de viceprimar, și mandat de vicepreședinte de Consiliu Județean. De altfel, la algerile din 2016, când nu aveam vot uninominal pentru președinția consiliilor județene, Tișe era cât pe ce să rămână fără scaun de președinte, dacă nu ar fi avut girul și sprijinul UDMR.

Acum, pentru Tișe, UDMR n-are căderea de a avea în fruntea Prefecturii Cluj un reprezentant. El îi asumte și pe primari împotriva conducerii centrale a PNL, iar sursele Actual de Cluj spun că acțiunea sa ar avea bătaie mult mai lungă, vizând obținerea președinției organizației PNL Cluj.  „Acest demers al meu este susținut de un număr de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de această decizie este însă infinit mai mare”, arată Tișe în scrisoare transmisă lui Cîțu, fără însă a nominaliza pe cineva.

Chestionat despre demersul lui Tișe, actualul președintre al PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda s-a arătat reținut. El sugerează că nu susține acțiunea publică demarată de Tișe împotriva conducerii centrale a PNL.

„Demersurile în sensul păstrării posului de prefect la PNL Cluj le fac în interiorul partidului. Și muncim intens la acest lucru”, s-a limitat să spună Buda. Chestionat dacă Tișe se pregătește să-i la locul în fruntea PNL Cluj, Buda a răspuns că „nu știe”.

Cum a racolat Tișe 14 primari PSD care n-au produs niciun beneficiu electoral PNL-ului

În 2020, liberalul Alin Tișe a fost campion la racolat primari și membri PSD, fără a avea cea mai mică rezervă în privința marilor sloganuri electorale anti-psd, pe care partidul său le-a tot fluturat de-a lungul anilor. În total, Tișe a atras în PNL, înainte de alegerile locale din septembrie 2020, nu mai puțin de 14 primari care, mare parte dintre ei aveau în spate o lungă istorie în PSD Cluj, precum primarul din Turda sau cel din Dej.  Primarii PSD n-au venit singuri în PNL, ci la pachet cu alți oameni de-ai lor – în cazul primarului din Turda, acesta a tras după el aproape o organizație întreagă de psd-iști, inclusiv pe deputata invizibilă Cristina Burciu, pentru care s-a oferit un loc eligibil pe lista candidaților PNL la Parlament, sau pe consilierul județean Alin Popovici (patron de firmă de transport, cunoscut în județ, care derulează mai multe contracte cu statul).

Cu tot cu primarii atrași din PSD, Tișe a scos la Cluj pentru PNL un biet scor de 33%, în timp ce inexistentul AUR, de care nu auzise mai nimeni până la momentul alegerilor parlamentare, a ieșit cu aproape 11%.

Toată strategia liberalului Alin Tișe de a racola primari PSD a avut un singur scop, de a-și consolida el poziția politică la nivelul județului Cluj și de a-și asigura un nou mandat de președinte în fruntea administrației județene. Dacă în mare lucrurile i-au ieși cum și-a dorit la localele din septembrie, mai ales pentru că și primarii aveau interes să tragă în acceeași direcție în campania electorală, la alegerile parlamentare din decembrie s-a putut obersva cât se poate de clar că strategia lui Tișe n-a adus niciun beneficiu partidului. La o prezență la vot meschină (puțin peste 34%), PNL Cluj a scos un scor mult sub cel așteptat, de 33%, în timp ce celelalte partide de opoziție au obținut aceleași rezultate obișnuite, respectiv 22,72% a scos USR-PLUS, 12,14%  a avut UDMR și 14,04% a avut PSD (fie el chiar și fracturat).

Surpriza imensă a constituit-o partidul extremist AUR, un partid fără structură politică, fără organizații locale, partid pe care nimeni nu-l luase în calcul până la alegerile din decembrie 2020. La Cluj, sub nasul liderilor PNL, Alin Tișe și Emil Boc, formațiunea condusă de Simion și Șoșoacă a obținut aproape 11%, trimițând un deputat în Parlament.  În acest context s-a trezit Tișe  să se declare supăratul de serviciu în partid, uitând că el este la fel de responsabil de prostul rezultat obținut de PNL la nivel național, rezultat care a condus la formarea coaliției cu UDMR și USR-PLUS.

După încheierea alegerilor parlamentare, președintele PNL Cluj, Daniel Buda a admis că o cauză în privința scorului foarte slab a avut-o și proasta mobilizare a primarilor. „Asta este, primarii n-au mai tras pentru partid cum s-a întâmplat la alegerile locale”, comenta Buda la momentul respectiv.

Se laudă cu ce i-a dat partidul

Alin Tișe se laudă cu „performanțele” sale, uitând că fără partid, rezultatele sale ar fi inexistente. Până în 2008 a fost prefect desemnat prin intermediul lui Emil Boc – nașul său de cununie. La alegerile din 2008 a câștigat în fața liberalului Marius Nicoară, cu susținerea PDL și a lui Emil Boc, care se aflau pe val. În 2012, la vot uninominal a pierdul alagerile în fața liberalului Horea Uioreanu. Apoi, manadatele sale în Parlament s-au concretizat de pe listele PDL, potențate de fiecare dată de edilul Emil Boc. În 2016, când a revenit să candideze la șefia Consiliului Județean Cluj, puțin era să nu piardă mandatul de președinte, dacă în forul administrativ nu ar fi avut sprijinul UDMR. La alegerile din 2020, și-a câștigat mandatul după ce a racolat cei mai grei primari ai PSD. La alagerile parlamentare, aceiași primari PSD nu au mai tras pentru PNL, existând mai multe voci în partid care au constatat că primarii PSD, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, au negociat voturi tot în favoarea PSD-uli, acesta fiind și motivul pentru care social-democarții au reușit la Cluj să se mențină la un scor de peste 14%.

Scrisoarea transmisă de Tișe premierului Cîțu:

În atenția domnului Prim-Ministru Florin-Vasile Cîțu Stimate domnule Prim-Ministru, Numirea noului Prefect de Cluj este inadmisibilă pentru noi ca membri ai PNL Cluj. Spun asta în calitate de fost Prefect de Cluj, Senator și actualmente la al treilea mandat de Președinte al Consiliului Județean Cluj (din care două mandate ales prin vot direct de către cetățenii județului Cluj). Negocierile politice nu au ținut cont de performanță și profesionalism. PNL deținea postul de Prefect de Cluj. Consecințele politice ale acestui gest pentru noi, ca partid politic, sunt de neimaginat aici la Cluj. Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție. Foarte mulți clujeni și colegi de partid sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă și fără echivoc. Eu am făcut-o, și o voi face, mergând până la demisia mea din PNL. Și nu voi fi singurul. Politica are și ea limite peste care nu ar trebui să trecem. Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca Prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj. Acest demers al meu este susținut de un număr de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de această decizie este însă infinit mai mare.

Cu deosebită considerație,

Alin Tișe

 

Sursa foto: Alin Tișe (Facebook)

2 comentarii

  1. Tise nu spune ca nu vrea prefect UDMR, spune doar ca, in lumina rezultatelor din alegeri, acest post s-ar cuveni PNL. Ori nu am citit aceesi scrisoare deschisa, ori voi aveti o problema de intelegere. Nu de-a moaca se spune ca 42% dintre romani sunt analfabeti functional. Da, trebuie sa recunoastem ca avem o problema…

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.