Închide

Călin Popescu Tăriceanu, reacție dură la adresa lui Timmermans: „Este în campanie electorală. Trebuia să şi dea demisia!”

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - mai 16, 2019 0 124

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans foloseşte funcţia pe care o are pentru a –şi face campanie electorală atacând România şi ar fi trebuit să îşi dea demisia.

„Dl. Timmermans este în campanie electorală şi el. În mod normal dl. Timmermans trebuia să îşi dea demisia din calitatea de membru al Comisiei, de prim-vicepreşedinte, ca să intre în campanie, pentru că există şi un angajament etic al membrilor Comisiei că nu fac politică. Deci, vrea să facă politică, îşi dă demisia şi face campanie. E dreptul lui, dar nu în calitate de comisar european. Scrisoarea Comisiei dovedeşte lipsă de obiectivitate, lipsă de informare şi un amestec nepermis, încălcându-se principiul separaţiei puterilor, pentru că una din recomandări este să nu se promulge Codul penal şi Codul de procedură penală care au fost adoptate de Parlament. Eu cred că dacă vreun politician în ţara lui de origine ar face astfel de declaraţii ar fi sancţionat imediat şi foarte drastic”, a declarat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE spune că, în Olanda, Frans Timmermans este la o cotă politică scăzută şi asta explică toate atacurile sale politice.

„Deci dl. Timmermans este în campanie, partidul domniei sale are o cotă, o performanţă foarte slabă în Olanda şi atunci, neavând în viitoarea Comisie posibilitatea unui sprijin consistent din partea propriului partid şi a grupului parlamentar, a luat campania pe cont propriu. El îşi face campanie acum pe persoană fizică, din postura de prim-vicepreşedinte al Comisiei, atacând România şi o serie de măsuri legislative care s-au luat şi care nu sunt de resortul legislaţiei europene, ele sunt de resortul legislaţiei şi atribuţiilor naţionale”, a explicat Tăriceanu.

O reacţie dură a venit şi din partea europarlamentarului Norica Nicolai, care a explicat prevederile de bază ale tratatelor europene, pe care Frans Timmermans, apparent, nu le cunoaşte.

„Din fericire, nu există nicio șansă reală pentru cine știe tratatele de funcționare ale Uniunii Europene și vorbește pe lege pentru că asta este baza juridică după care funcționăm. Acest rule of law framework de care vorbește domnul Timmermans presupune trei etape. În primul rând, discuții cu statul membru, după care o serie de recomandări care trebuie îndeplinite și abia, în ultimul moment, după o procedură se poate activa Articolul 7. Dar, având în vedere că nu toate țările sunt supuse voinței domnului Timmermans, nu se va întruni niciodată. Ei au încercat să activeze pentru Polonia și Ungaria și nu au reușit. Niciodată nu vor reuși să activeze articolul 7 în formulele corecte, juridice, prevăzute în Tratat. Sunt amenințări electorale, care după părerea mea pe domnul Timmermans și pe alții îi dezonorează. Mai spun ceva, că domnii din vest au aici, în zona estică a Uniunii Europene, un comportament hegemonic de vătaf și asta nu este Uniune Europeană. Dar, din fericire, acești lideri ca Timmermans și alții sunt trecători”, a precizat Norica Nicolai.

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Cod unic de identificare al mandatarului financiar 41190002.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu