Închide

Cade Guvernul Dăncilă? Ce opțiuni are PSD în opinia liderului UDMR, Kelemen Hunor

ActualitatePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - aug. 27, 2019 0 350

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că formațiunea sa nu va face un nou pact cu PSD – după ieșirea ALDE de la Guvernare. Totodată, reprezentantul UDMR mai spune că Viorica Dăncilă nu va avea nicio șansă să guverneze timp de un an de zile, fără ca PSD să dispună de o majoritate parlamentară.  Kelemen Hunor a mai arătat că ipoteza alegerilor anticipate iese din discuție și că singura variată plauzibilă pentru formarea unei noi guvernări este ca partidele din opoziție să și-o asume.

„Era de aşteptat să se întâmple ieşirea ALDE de la guvernare, ALDE aştepta o reacţie constructivă din partea PSD ceea ce nu s-a întâmplat şi au rupt coaliţia. Din punctul lor de vedere este o decizie firească, ceea ce înseamnă că în momentul în care se va produce demisia miniştrilor ALDE şi vor ieşi de la guvernare, Guvernul rămâne fără majoritate în Parlament. Or fără majoritate nu poţi să guvernezi, asta este consecinţa. PSD nu a reuşit, nu a putut să menţină ALDE în coaliţie, să preţuiască ceea ce a obţinut în 2016 şi ceea ce a funcţionat până azi, dar este problema lor, şi noi doar constatăm că nu există majoritate şi un guvern minoritar nu are cum să reziste în Parlament un an de zile. Nu ştiu ce calcule fac cei de la PSD, cu cine vor să facă majoritate, decizia noastră a fost luată mai demult, am spus că nu mai putem susţine acest guvern şi am şi votat o moţiune de cenzură. Nu se schimbă nimic, rămânem în opoziţie şi ne vom comporta ca atare în momentul în care se va pune problema unui vot indiferent din ce direcţie vine”, a spus Kelemen citat de Mediafax.

Potrivit președintelui UDMR, în momentul de faţă Viorica Dăncilă are la dispoziţie câteva alternative, prima fiind demisia din funcţia de prim-ministru, Guvernul urmând a fi de asemenea demis: „Este o chestiune absolut normală, corectă, nu aştepţi să fii dat jos prin moţiune, dacă nu se poate construi o majoritate, premierul renunţă la mandat şi Guvernul pică. Cred că dacă Viorica Dăncilă se gândeşte foarte raţional că dacă pierde majoritatea şi nu poate forma altă majoritate, nu văd de ce ar aştepta votul la moţiunea de cenzură şi nu ar demisiona înainte. De ce să se umilească, de ce să meargă în Parlament şi să aştepte un vot previzibil?”.

O altă variantă este ca dacă opoziţia nu vine cu o moţiune de cenzură, atunci peste 45 de zile va trebui ca premierul să vină în faţa Parlamentului să probeze că are majoritate pentru a asigura Guvernarea, pentru că mai mult de 45 de zile nu poate ţine miniştri interimari în locul celor care au demisionat. Iar o a treia posibilitate ar fi depunerea unei moţiuni de cenzură, urmând ca aceasta să treacă. „A anunţat PNL că depune moțiunea, am văzut că ALDE susţine, că Pro România susţine, noi data trecută am susţinut, deci ar fi şanse să treacă moţiunea. Noi, UDMR, aşteptăm să fie depusă moţiunea şi ne vom comporta cum ne-am comportat şi data trecută. Atunci încep, însă, vor începe complicaţiile pentru cei din opoziţie. În acest moment, când există şansa schimbării Guvernului, ori prin demisia premierului, ori prin moţiune de cenzură, trebuie să dai răspuns la întrebări la care nu s-a dat răspuns până acum, cum sunt cine va fi premier, ce faci până la alegerile generale, cu cine guvernezi, cu cine faci majoritate, cine vor fi miniştri, cine vor fi şefii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Într-o nouă majoritate totul trebuie transparent foarte rapid discutat, nu mai este suficient textul moţiunii de cenzură, trebuie să vii cu soluţii când vii cu textul moţiunii şi să spui că ai o majoritate, tot – tot, pentru că nu poţi închide ţara până negociezi, până ai programul de guvernare”, a comentat Kelemen Hunor.

Alegeri anticipate nu se pot declanşa, a mai arătat liderul UDMR, fiindcă s-a intrat în perioada ultimelor şase luni din mandatul preşedintelui, astfel că această chestiune dispare „şi nu rămâne decât asumarea guvernării de către un partid, de către o coaliţie, de către toţi cei din opoziţie”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare