Închide

„București, nu uita, Clujul e de partea ta!”. Ce pot învăța protestatarii din București din capitala Ardealului

ActualitateTop News by Mihai Prodan - dec. 03, 2017 2 1334

„București, nu uita, Clujul e de partea ta!”. Protestatarii din Capitală ar putea învăța de la manifestanții de la Cluj: în București a ieșit cu scandal la amplasarea târgului de Crăciun în piața unde au loc protestele de obicei – la fel s-a întâmplat și la Cluj, doar că aici soluția a fost mai simplă: s-au mutat ceva mai încolo.

E duminică seara și e ocazie de protest la Cluj, ca în ultimele săptămâni; de data aceasta însă sutele de protestatari nu se mai pot aduna în piața Unirii, ocupată de câteva zile de tradiționalul Târg de Crăciun, care ocupă întreaga piață cu cele câteva zeci de căsuțe ale sale, plus patinoarul amenajat în acest an în jurul statuii lui Matei Corvin. Soluția n-a fost însă ca în București, unde câteva zeci de protestatari s-au apucat să demonteze schelele scenei de la târg, ci mult mai simplă – s-au mutat peste drum.

În această seară protestatarii s-au adunat nu în piața Unirii ca de obicei în ultimele săptămâni, ci ‘la clopot”, adică la Monumentul Memorandiștilor de pe semipietonala Eroilor – aflat peste drum de piața Unirii. Asistența – mai redusă decât în săptămânile trecute, dar se numără tot cu sutele. Protestatarii sunt „pe fază” și spun că sunt hotărâți să revină și săptămâna viitoare.

La București protestatarii au demontat ieri schelele scenei pregătite pentru târgul de Crăciun din piața Victoriei, locul tradițional pentru protestele din ultimul an. Ulterior Primăria Capitalei a anunțat, ca urmare, că mută festivalul de colinde într-un alt loc. Tot ieri au avut loc ciocniri între protestatari și jandarmi, o persoană ar fi fost agresată de un protestatar iar trei manifestanți au fost amendați.

Azi în Cluj în Unirii cântă Moonlight Breakfast iar pe o latură a pieței se aud scandări: „Veniți cu noi, strigăm și pentru voi!”.

 

Primăria Capitalei a anunțat azi, în urma protestelor de ieri din piața Victoriei, că va muta Festivalul de colinde şi târgul într-un alt loc, fără să precizeze unde. Primărița din București Gabriela Firea susţine că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei”. „Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”, a declarat Firea. „Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instiţutii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială sau rasă (…) Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil, cât şi penal. Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice”.

2 comentarii

  1. Hai sa nu dam lectii de buna purtare, pentru ca situatiile nu sunt deloc asemanatoare. La Cluj, piata Unirii e traditional folosita pentru targul de Craciun si lumea intelege asta. In Bucuresti, decizia amplasarii unui (al treilea) targ in locul traditional de iesit in strada e vadit facuta cu intentia de a incurca manifestatiile. In plus, scuarul din mijlocul Pietei Victoaria e total inadecvat unui eveniment ca un targ de Craciun – e total inconjurat de trafic auto fara nicio trecere de pietoni care sa permita accesul legal acolo.

  2. Exact cum scrie DBCooper. Autorul acestui articol trăiește într-un univers paralel? Nu se pot compara situațiile. Târgul de Crăciun din Cluj are deja o vechime…. Apoi Firea vădit deranjată de protestatari a decis să facă un târg de Crăciun într-un spațiu deja consacrat protestelor.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.