Închide

Bolile nu iau pauză în pandemie COVID-19. Ministerul Sănătăţii: România a înregistrat 20.000 de cazuri de rujeolă, vaccinarea de rutină trebuie să continue

SănătateTop News by Kristina Reştea - apr. 25, 2020 0 271

În plină pandemie COVID-19, România se confruntă în continuare şi cu o epidemie de rujeolă, cu aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese, precizează Ministerul Sănătăţii, reiterând necesitatea continuării vaccinării. Dacă pentru noul coronavirus nu există încă tratament specific şi nici vaccin, există o serie de boli extrem de grave de care ne putem apăra, datorită evoluţiei ştiinţei. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinării, evidenţiind faptul că, în ultimii ani în România acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante. În fiecare săptămână apar zeci de noi cazuri de rujeolă şi de alte boli contagioase prevenibile prin vaccinare – rubeolă, varicelă, infecție cu rotavirus sau infecții mortale cu pneumococ, meningococ sau Haemophillus influenzae tip b, atrage atenţia pediatrul Mihai Craiu.

Ministerul Sănătății reiterează susținerea pentru continuarea neîntreruptă a activității de vaccinare de rutină a populației, în contextul în care în 24 aprilie a început Săptămâna Europeană a Vaccinării. Menţionăm că, potrivit specialiştilor, imunitatea colectivă apare doar dacă aproximativ 95% dintre persoane sunt vaccinate; fiecare persoană care nu este vaccinată creşte riscul ca, atât ea cât şi alte persoane, să contracteze boala în cauză. „În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne concentrăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei, transmite MS. Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar. „În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătății o reprezintă implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare”, spun reprezentanţii ministerului. Se pregătesc măsuri pentru sezonul de gripă: pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat  dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste între 6 luni şi 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Mesajul Ministerului Sănătăţii: „Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare”.

 

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinării, evidenţiind faptul că, în ultimii ani, în România, acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante. „Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat Rafila, la dezbaterea online „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”, potrivit digi24.ro

 

Medic pediatru: e necesară vaccinarea şi în timpul pandemiei

Medicul Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu – Rusescu” şi iniţiatorul paginii de educaţie medicală Spitalul Virtual pentru Copii, a atras atenţia că săptămânal apar zeci de noi cazuri de rujeolă şi alte boli contagioase – rubeolă, varicelă, infecție cu rotavirus sau infecții mortale cu pneumococ, meningococ sau Haemophillus influenzae tip b. „Şi eu am încurajat ferm părinții să respecte strict distanțarea socială și să folosească masca (încă de pe vremea când voci oficiale spuneau altceva). Si eu am avut poziții discutabile față de anumite aspecte care erau incomplet elucidate. Dar în ceea ce priveşte vaccinurile am afirmat mereu că ele sunt eficiente și necesare tuturor copiilor sănatoși. Cred ferm că rolul medicului pediatru este să vorbească despre fapte științifice dovedite și să ofere soluții practice. Despre prognoze și simulări sunt chemati alții să vorbească. Zeci de părinți m-au întrebat despre vaccinurile programate in această perioadă… SFAT PRACTIC – Da, este necesar să mergeți să vaccinați copiii dumneavoastră, si acum în timpul pandemiei. Dacă aranjati cu medicul dumneavoastră de familie să faceți vaccinul la prima oră, dimineața, după ce cabinetul a fost sterilizat cu ultraviolete sau tehnici similare, e perfect în siguranță copilul! Anunțați când ați ajuns la cabinet și așteptaţi în mașină să fiți chemați. Cand va cheamă puteți să intrați fără a aștepta în hol, lângă alte persoane, si faceți vaccinul in siguranță”, arată medicul Mihai Craiu, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.