Închide

Bode pierde, deocamdată parțial, la Tribunalul București în războiul cu UBB pe tema tezei de doctorat presupus plagiate

Educaţie by Actual de Cluj - mai 05, 2023 0 214

Jurnalista Emilia Șercan, cea care îl acuză pe ministrul de Interne Lucian Bode că și-a plagiat lucrarea de doctorat la universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, spune că instanța Tribunalului București s-a pronunțat ieri pe o bucată din speță, urmând să se pronunțe peste câteva zile și pentru restul, aceasta fiind un ”capăt de cerere” și că decizia de ieri a instanței e una nefavorabilă lui Bode.

”Dr. Bode a pierdut ieri un al doilea proces cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) în chestiunea tezei sale de doctorat plagiate”, a anunțat Șercan. ”Este vorba despre dosarul în care a cerut suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a certificat că teza sa este plagiată. Acest dosar s-a judecat la Tribunalul București deoarece dr. Bode și-a schimbat domiciliul în acte din Zalău în București, mai exact într-o vilă care aparține statului, prin RAAPPS, aflată în Cartierul Dorobanți”.

În 10 mai același judecător de la Tribunalul București se va pronunța asupra unui al doilea capăt de cerere din acest dosar, cel referitor la anularea deciziei UBB prin care a stabilit că teza lui Bode este plagiată. ”Oricum, luna mai este plină de procese pentru dr. Bode, care nu contestă în niciun proces că a plagiat, ci contestă procedura de emitere a actelor prin care s-a verificat teza sa sau chiar procedura de emitere a deciziei de plagiat, în sine”, susține jurnalista.
Astăzi Curtea de Apel Cluj va emite decizia finală în dosarul în care Bode a cerut suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi – pe profesorul Corneliu Bjola, de la Oxford, și pe profesorul Alin Fumurescu, de la Huston. Aceasta după ce pe fond Bode a pierdut procesul, deschis la tribunalul Sălaj, prin respingerea cererii, dar a făcut recurs.
Pe 12 mai, Curtea de Apel București se va pronunța pe cererea de suspendare a autosesizării Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării. Șercan spune că la termenele anterioare Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat juridic în acest dosar pentru că Ministerul Cercetării, condus de colegul lui Bode, Sebastian Burduja, nu i-a semnat juristului instituției delegație de reprezentare în instanță.
În 19 mai este termen la Tribunalul Sălaj într-un alt dosar în care Bode cere anularea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi. În primul, cel pierdut în ianuarie, Bodea cerea doar suspendarea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu