Închide

Boc și-a tras rendez-vous cu ambasadorul Americii din bani publici. 50.000 de lei pentru o seară cu partidul în prezența lui Klemm

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - iul. 07, 2018 2 1271

Manifestările Ambasadei Americii  sunt finanțate exclusiv din surse private, instituția neavând buget pentru organzirea unor evenimente de anvergură – o recunosc chiar angajații Ambasadei, respectiv faptul că toate evenimentele reprezentanței diplomatice sunt organizate cu sprijinul unor sponsori, adică din bani privați. Un astfel de eveniment major a fost recepția dedicată Zilei Independenței Americii, celebrată în avans la București (în 29 iunie). La sindrofie au fost invitate sute de persoane, din politică, justiție, mediu de afaceri, societate civilă etc, în general persoane care sprijină/interferează cu lobby-ul Ambasadei în favoarea unor grupuri de interese din occident.  Primarul Clujului, Emil Boc, a vrut să fie și el în preajma ambasadorului  Hans Klemm așa că s-a gândit că ar fi frumos să organizeze și la Cluj o manifestare pentru Ambasadă. Numai că spre deosbire de evenimentul de la București – finanțat exclusiv de sponsori – Boc a pus la bătaie bugetul public, organizând o recepție pe care a denumit-o pompos: ”100 de ani de relație de prietenie între România și America”.  50.000 de lei a alocat Primăria Cluj pentru acestă recepție care s-a desfășurat aseară la Casinoul din Parcul Central. Trebuie subliniat că Primăria Cluj s-a erijat în organizator al evenimentului însă listele cu invitați au fost elaborate strict de Ambasadă.  Deputații PSD  de Cluj au fost și ei invitați la recepție însă au ales să nu participe. De altfel, cu excepția unor consilieri locali, niciun reprezentant PSD-ALDE nu a fost prezent la recepția dedicată Ambsadei Americii. În schimb, au fost prezenți la eveniment toți oamenii primarului Emil Boc, membri de partid, majoritatea dintre apropiații săi având grijă ulterior să distribuie pe Facebook imaginile pe care el le-a postat pe pagina sa de Facebook, însoțite de o mică prezentare, în care edilul Clujului puncta și faptul că: ”Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană reprezintă pilonii de securitate națională care ne oferă cele mai înalte garanții de securitate pe care le-a avut România în întreaga ei istorie. Acest lucru înseamnă în primul rând să ne respectăm valorile în care credem, democrație, libertate, stat de drept și, de asemenea, să ne respectăm angajamentele comune”.

2 comentarii

  1. lucreaza alexa la voi?
    sau ce e cu stirea asta penibila? sunt totusi bani de protocol. voi nu platiti berea cand aveti musafiri?
    v-as fi dat dreptate daca era vb de 100 de mii de euro. nu de 10 mii.

  2. Acest articol este total tendentios si rupt de realitate. Eu am facut parte din lista de invitati.
    Este a doua oara in istoria relatiilor romano-americane cand un Ambasador American sarbatoreste ziua Americii in afara Bucurestiului. Am aflat asta din discursul Ambasadorului american. Prima data s-a intamplat exact acum o suta de ani cand Ambasadorul American de atunci a participat la sarbatorirea Americii la Iasi.
    Evenimentul a fost de mare tinuta si acceptul Ambasadorului American de a sarbatori la Cluj este o recunoastere a normalitatii acestui oras in antiteza cu haosul politic si administrativ ce exista la Bucuresti atat la guvern cat si in administratia locala. Eu nu sunt implicat politic cu nici un Partid si nu am sesizat absolut nici o tenta politica, ci am vazut in el o recunoastere a importantei Clujului ca si un pol al spiritului pro-european si pro-american care este ceea ce trebuie sa caracterizeze Romania si de acum incolo. Nu stiu cine a scris acest articol dar mi se pare ca este un articol cu totul tendentios fara nici o legatura cu adevaratul mesaj pe care l-am inteles eu. Nu in ultimul rand as dori sa mentionez ca a fost un prilej in care clujenii au putut discuta cu numerosii angajati ai Ambasadei SUA care au venit impreuna cu Ambasadorul Klemm.

Scrie un comentariu