Închide

Boc se spală pe mâini de problema putorii care a împânzit Clujul, arătând cu degetul spre Consiliul Județean / Boc uită să spună că el este cel care a insistat pentru semnarea ordinului de începere a serviciilor de salubrizare cu firma Supercom

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 29, 2023 0 395

După o introducere lungă pe alte subiecte, primarul Emil Boc a oferit explicații publice, în ședința online a Consiliului Local din 29 august, referitor la sursa putorii care a împânzit Clujul. Deși e șeful Consiliului Director al Asociației „Eco Metropolitan”, fiind și responsabil pentru cea mai mare cantitate de gunoi produsă în județ  (în calitate de primar al Cluj Napoca), Boc a încercat să arunce pisica moartă în ograda Consiliului Județean, explicând că a controlat rampa de deșeuri de la Pata Rât a municipalității, și că nu de acolo e problema. Niciun cuvânt, însă, despre faptul că girează de luni de zile firma Supercom, împreună cu colegul său de partid Alin Tișe, o firmă care încalcă grosolan contractul adjudecat prin licitație.

Boc s-a limitat să justifice că a apelat și el la instituțiile de control și a oferit asigurări că acestea își vor face treaba. Primarul a mai spus că a fost vorba despre o eroare de procedură în administrarea noului Centru Integrat pentru Managementul Deșeurilor (CMID) a Supercom, amplificată de cantitatea mare de gunoi și de căldura de peste 35 de grade.

„Nu voi ocoli subiectul zilei – problema mirosului. Nu am stat cu mâinile în sân. Am accesat de ieri instrumentele Primăriei. Am verificat ce se întâmplă la vechea rampă de la Pata Rât, unde au mai exista probleme în trecut, dar acolo torul este sigilat. RADP nu este cauza mirosului. Am verificat și Stația de Epurare a orașului și nu sunt probleme. Am discutat  cu Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și ADI Eco Metropolitan. Mirosul vine de la Centrul Integrat pentru Managementul Deșeurilor unde operator este Supercom. După analizele de la această oră cauza mirosului este nerespectarea procedurilor de tratare a deșeurilor. Din analiza mea, pe baza datelor și integrând informațiile, asta pot spune. Controalele sunt la această oră în derulare. Autoritățile își fac treaba și vor dispune ceea ce este de dispus”, a comentat Boc în cadrul unei ședințe de îndată convocată pentru alte subiecte.

Primarul a mai ținut să arate că a fost o eroare de procedură, că situația a fost amplificată de faptul că în Cluj, la CMID se aduc deșeurile din tot județului dar și că, „căldurile fac ca lucrurile să fie și mai dezastruoase”. „Am ascultat, am primit toate argumentele și punctele de vedere, dar nu vreau să comentez aspecte tehnice, ca să nu greșesc”, a mai arătat primarul.

El a mai ținut să spună că nimeni în Cluj-Napoca nu a cerut Supercom „nicio cană cu apă” motiv pentru care firma trebuie să își onoreze toate obligațiile din contract, mai ales că a participat de bună voie la licitație. Niciun cuvânt despre faptul că această firmă continuă să-și încalce atribuțiile din contract de luni de zile, iar Consiliul Local la cererea lui Boc au acceptat majorarea taxelor solicitate de Supercom

La ședința de îndată din 29 august a participat și deputatul USR Viorel Băltărețu care în loc să-l critice pe primarul Boc, i-a lansat o invitați „la fața locului”, la CMID pentru a verifica ceva ce deja știu toți clujenii, că orașul e împuțit la propriu.

La ședința online, consilieri USR aveau imagini de fundal cu muntele de gunoi de la Pata Rât, afișate în timpul ședinței.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu