Închide

Boc de Ziua Europei: Europa are ce învăța de la clujeni

Actualitate by Actual de Cluj - mai 09, 2021 0 378

În Piața Unirii, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, spune de Ziua Europei, 9 mai, că Europa are ce învăța de la clujeni.

”Aici în Cluj-Napoca cred că suntem un model în care această citadelă culturală este de referință pentru România și de ce nu pentur EUropa, pentru că suntem o mică Europă la noi acasă. Uitați-vă, aici, pe un kilometru pătrat – nu veți găsi nicăieri în Europa – veți găsi romano-catolici, ortodocși, greco-catolici, luterani, unitarieni, reformați și o sinagogă. Veți găsi locul unde Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Nicăieri în Europa nu mai este un loc în care cele două civilizații – Occidentul și Orientul – să se îmbine prin colaborare, nu prin confruntare. Europa are ce învăța de la noi după cum Europa are ce învăța de la Europa. Aici unde turnurile gotice se îmbină cu porțile bizantine e ultimul loc în Europa de răsărit unde aceste lucruri se întâlnesc”.

Boc a făcut referire și la necesitatea vizelor și a pașapoartelor pentru a călători în capitalele europene, până de curând. ”Noi am fost generația care nu visam să ajungem vreodată la Roma sau la Paris, la Londra sau la Bruxelles. Astăzi când le spui tinerilor de viză, de pașapoarte, ca să treci dintr-o țară în alta, se uită puțin diferit la tine. Aceste lucruri doar cu câțiva ani în urmă erau o necesitate”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare