Închide

Boc a pierdul alegerile în Cluj Napoca. PSD a mai câștigat câteva procente

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 12, 2016 0 1232

Dacă este să ne raportăm la alegerile pentru Primăria Cluj Napoca, din iunie, când PNL obținea un scor uriaș, de 55%, se poate spune, astăzi, că locomotiva liberalilor, Emil Boc, a pierdut municipiul, obținând un scor de numai 27,61. De altfel, în mai multe secții de votare din Cluj Napoca (în cartiere precum Gheorgheni, Zorilor, în cele din centru), USR i-a învins detașat pe liberali. În final, USR a scos un procent de 22,2%, ceea ce denotă în mod clar că majoritatea voturilor obținute au venit de la electoratul liberal. În schimb, PSD a crescut simțitor în municipiul Cluj Napoca. La alegerile locale, social-democrații de abia s-au apropiat de un 16%. La alegerile parlamentare, în schimb, au un scor de 19,48%. E o realitate pe care liderii politici nu se sfiesc să o recunoască. Așadar PSD a crescut nu doar în orașele din Oltenia sau din Moldova, ci și în cele din Ardeal, inclusiv în Cluj-Napoca.

Perdantul Emil Boc

În ciuda faptului că s-a mobilizat exemplar și la aceste alegeri parlamentare, liderul liberalilor, Emil Boc – unul dintre cei mai importanți vectori de imagine ai PNL- scoate un scor electoral foarte slab. Liberalii erau încrezători la începutul acestei campanii, că vor obține 5 mandate la Camera Deputaților și 2 mandate la Senat. Nimeni nu și-a permis să estimeze rezultate mai slabe, având în vedere cota PNL de la alegerile locale. Situația, însă, se prezintă mult sub așteptări. PNL socate doar 3 mandate la Camera Deputaților și 1 mandat la Senat. De altfel, același număr de mandate este obținut și de PSD.  Rămâne de văzut care va fi strategia PNL în următorii patru ani, la nivelul municipiului Cluj Napoca, dar și la nivel de județ, pentru că rezultatele liberalilor nu sunt cu mult peste cele ale PSD nici pe județ.

Procente pe municipiul Cluj Napoca:

Camera Deputaților

PNL 27,32%

USR 22,2%

PSD 19,18%

UDMR 14,7%

ALDE 5,84%

PMP 3%

Senat

PNL 27,61%

USR 22,14%

PSD 19,48%

UDMR 14,72%

ALDE 5,33%

PMP 3,08%

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.